ezine.bg»Статии»Здраве»Истината за застоялия начин на живот

Истината за застоялия начин на живот

Жана Г.Жана Г.
Новак
554226
Истината за застоялия начин на живот
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

По-голямата част от човешкия живот се прекарва на крак, но с появата на телевизията, компютрите и работата в офис, това се промени до степен да прекарваме в седнало положение по около 9 часа и половина, което е повече, отколкото спим в денонощието.

Организмът ни не е предназначен за такъв живот и това започва да се отразява върху здравето ни. Заседналият начин на живот увеличава риска от смърт до 40 процента при седене повече от шест часа дневно, дори и при физически упражнения.

Хората, които имат наднормено тегло и страдат от затлъстяване, седят като средно около два и половина часа повече от по – слабите.

За 20 години, независимо от непроменящото се ниво на физическа активност, времето, което хората прекарват седнали, се е увеличило с 8 процента, а нивото на затлъстяване се е повишило двойно. Това е защото в седнало положение фактически не се изразходва никаква енергия.

Истината за застоялия начин на живот

Затлъстяването е най-баналната последица от затлъстяването, но рисковете, свързани с него са редица.

Докато седим, електрическата активност в мускулите на краката се изключва, изгарянето на калории намалява до една калория в минута, а ферментите, които изгарят мазнините, намаляват с 90 процента.

След два часа, прекарани в седнало положение, нивото на „добрия” холестерол пада с 20 процента. След 24 часа ефективността на инсулина намалява до 24 процента и се увеличава рискът от диабет. Хората, чиято работа изисква да седят, страдат два пъти повече от сърдечно-съдови заболявания, отколкото работещите прави.

Когато седим прекалено дълго на едно място, мускулите ни изразходват по-малко енергия, а кръвоснабдяването се забавя. С течение на времето се събират все повече мастни натрупвания, които представляват реален риск за запушване на артериите към сърцето.

Прекаленото заседяване увеличава и риска от някои видове рак - рак на дебелото черво, рак на ендометриума и рак на гърдата са най-сериозните рискове. Повишените нива на инсулин в резултат на заседяването насърчават опасния растеж на раковите клетки. За да се предпазим от подобна опасност, макар и да работим седнали, не трябва да забравяме да се раздвижваме и на всеки час работа да се изправяме за кратко.

Застоялият начин на живот е причина и за още 1 тежко заболяване - остеохондрозата. По-често се наблюдава засягане на дясната част на тялото, защото именно дясната ръка е водеща за извършване на много дейности като работа с мишка, писане и още много други. Развитието на остеохондрозата трябва да се хване навреме, когато още може да се лекува чрез мануална терапия и да се избегнат тежките усложнения.

Заседяването може да причини и радикулит, от който страдат по-често мъжете. При първите усещания за схващания и болка е хубаво да се потърси лекарска помощ.

За много от нас седенето по време на работа е неизбежно, но всъщност останалото време, в което седим, превръща проблема в смъртно опасен. Препоръчваният половин час активност дневно е недостатъчен, затова се опитвайте да прекъсвате по-често периода, в който се налага да седите.

Протягайте се, правете кръгчета в стаята или подскачайте. Ходенето изгаря от три до пет пъти повече калории от седенето. Тези, които седят три или повече часа пред телевизора, рискуват да умрат от сърдечен пристъп с 11 процента повече, от тези, които предпочитат разходките.

Времето прекарано в седнало положение се натрупва, независимо дали седим пред телевизора, на масата или в колата. Трябва по-често да ходим, да караме колело ида използваме стълбите вместо асансьора.

При всяка възможност ставайте и се старайте да прекъсвате седенето най-много на всеки час и половина или два. Седенето под ъгъл от 135 градуса оказва по-малко натоварване на гръбначния стълб, отколкото ако седим прави или наведени напред.

В резултат на застоялия начин на живот гъвкавостта на гръбначния стълб значително се ограничава. Така се получават неприятни схващания и болки, които могат да прерастнат в хронични.

Заседяването действа негативно на много системи и органи в човешкото тяло, в това число и мозъка. Доказано е, че колкото повече се движим, толкова по бързо свежата кръв и кислородът се изпомпват към мозъка. Така той е по-свеж и производителен.

Човешкото тяло просто не е създадено да прекарва толкова време в седене. Само преди десетки години предците ни са работели на полето или във фабрики и проблемите на затлъстяването са били непознати. Тъй като вече не водим такъв живот, трябва да подпомагаме тялото си по други начини.

Интересен факт е, че когато човек се заседи прекалено дълго време, той започва да се прозява. Това не се дължи единствено на умора или недоспиване, а е сигнал, че тялото твърде време е останало в седнало положение и на организма му липсва достатъчно количество кислород. За да се реши проблемът, веднага трябва да последва раздвижване и кратка разходка, която да помогне за насищането с кислород. Човек трябва да поеме дълбоко въздух, за да отвори гърдите си и благодарение на няколко дълбоки вдишвания да поеме повече кислород.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати