ezine.bg»Статии»Здраве»Как да излекуваме напуканите устни?

Как да излекуваме напуканите устни?

Как да излекуваме напуканите устни?

Напуканите устни създават дребни неудобства в ежедневните ви дейности. Ако обаче пренебрегнете състоянието на устните си и дълго време не предприемете мерки, съществува вероятност проблемът да се задълбочи и да предизвика по-големи и болезнени трудности. Постоянното им кървене е едно от тях.

За щастие има начини, по които можете да излекувате устните си и да ги направите сочни и желани.

Причини

Има много причини, които могат да доведат до напукване на устните. Те са податливи на сухота, защото не произвеждат мазнини и не могат естествено да се хидратират, както други части о тялото. Недостатъчният прием на вода или тежките физически натоварвания могат да доведат до усещане за сухота в устата и съответно устните. Разбира се, климатичните условия също влияят на здравината им. Прекомерното излагане на слънце напуква устните, същото важи и за силният студен вятър. Физически състояния като анемия например също е сред причините за нездрави устни.

Лечение

Ако страдате от напукани устни, има няколко неща, които можете да опитате. Най-разпространеният метод е честото нанасяне на балсам за устни. Това ще увлажни устните ви и ще ги предпази от напукване. Вазелин и какаово масло са незаменим съюзник при лекуването им. Ето защо подбирайте козметика, в която има подобни съставки.

Как да излекуваме напуканите устни?

Уверете се, че приемате целодневно много вода. Другият вариант е вкъщи често да правите медени процедури. Поддържането на подходяща влажност на въздуха в помещенията, където работите или живеете, също помага. Ако е необходимо дори можете да си вземете домашен овлажнител за въздух.

Когато устните ви станат сухи, нормалната реакция е да ги оближете. Това обаче изобщо не е препоръчително. Слюнката има свойството бързо да изсушава кожата на устните, което води до по-големи и болезнени напуквания.

Ако сухите и напукани устни въпреки прилагането на тези методи продължат да се влошават, задължително се консултирайте с лекар, който да определи дали това е признак на по-сериозен здравословен проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати