Не пийте лекарства с друго, освен с вода

Не пийте лекарства с друго, освен с вода

Много хора с болежки поглъщат хапчетата с каквото имат под ръка - кока кола, натурален сок, газирана вода и какво ли още не. Това обаче е абсолютно вредно! Лекарствата трябва да се приемат предимно с чешмяна вода!

Много изследвания са посветени на това как си взаимодействат лекарствата и различните напитки. Оказва се, че някои от тях дори могат да предизвикат нежелани странични ефекти.

Така например сокът от грейпфрут се съчетава изключително лошо с медикаментите. В никакъв случай той не трябва да се употребява в комбинация с лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Сокът не трябва да се употребява и от жени, които използват противозачатъчни таблетки и от хора, които пият антидепресанти.

Най-голяма опасност обаче представлява комбинация между сок от грейпфрут с хиполипидемични препарати, които помагат за контрол над диабета. Докато черният дроб е зает с разбора на съставните части на сока, лекарствата циркулират по организма.

Тяхната концентрация в кръвта нараства, достигайки това опасно ниво, когато веднага могат да се появят странични ефекти - поражение на мускулите и остра бъбречна недостатъчност.

Разбира се, всяко правило си има свое изключение. Съществуват лекарства, които трябва да се приемат не с вода, а с друга напитка. Това обаче трябва да е уточнено в листовката.

Еритромицинът например трябва да се приема с минерална вода или мляко. Минералната вода е препоръчителна и да прием на аспирин, бисептол. Минералната вода засилва усвояването на аналгина, тетрациклина и успокояващите медикаменти.

Не пийте лекарства с друго, освен с вода

Индометацинът е най-добре да се приема с мляко. То обаче намалява ефективността на препарати против язва, например.

Плодовите сокове унищожават ефекта на препарати, които намаляват киселинността на стомашния сок. Киселите плодови сокове влият отрицателно и на ефективността на антибиотиците.

При прием на лекарства се въздържайте от чая. Нанинът в него може да образува неразтворими съединения или да застави някои лекарства да се превърнат в утайка. Кафето не е препоръчително за приемане на успокоителни.

Универсалното средство за приемане на лекарства си остава водата. Алкохол и лекарства не се съчетават.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари