ezine.bg»Статии»Здраве»Как се избелват зъбите

Как се избелват зъбите

Как се избелват зъбите

В последните години стана изключително модерно избелването на зъби. С този термин се обозначава промяната в интензитета на зъбите спрямо предишното им състояние.

Избелването става под въздействието на свободните радикали на пероксида, по-специално на активния компонент в различните изпелващи системи, и води до извличането на хроматогенни (оцветяващи) вещества от зъбната повърхност.

Такива са пигментите в някои храни и напитки, а също и редица изкуствени оцветители в хранителната индустрия. Силни естествени пигменти, като танина, теина и кофеина, се съдържат в чая, кафето, какаото, кока колата, червеното вино.

Не само те, но и цигарите могат да спомогнат за промяната цвета на вашите зъби.

Два са основните методи за избелване на зъби. При професионалното избелване на зъби у дома това се прави с помощта на специално изработени избелващи шини и безопасен избелващ гел. Той е за домашно ползване, с голяма вискозност, приятен вкус и съдържащ карбомид-хидроген пероксид в различни концентрации. Избелването включва 2 кратки посещения в кабинета на стоматолога.

Как се избелват зъбите

При първото се вземат отпечатъци за шините, а второто - да се получат те и избелващия агент. Процесът на избелване е постоянен и вие можете да контролирате степента на постигнатото избелване.

Клиничното избелване пък включва избелващ агент с хидроген пероксид във висока концентрация (30-35%), която може да увреди зъбите. Затова този начин се провежда само в стоматологичния кабинет със защита на меките орални тъкани. Някои пациенти могат да получат чувствителност, която отшумявадо няколко дни.

Най-съвременният и бърз вариант е силовото, мощно избелване. При него се въздейства с пероксид във висока концентрация (30-38%) с лампа - с аргонен лазер, ултравиолетова светлина или без светлина (с катализатор), в продължение на 45 минути до час и половина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати