ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Високият холестерол разболява жлъчката

Високият холестерол разболява жлъчката

Високият холестерол разболява жлъчката

Жлъчните камъни са твърди формации, които са съставени от холестерол и пигментни вещества. Те се образуват на място в жлъчния мехур или в по-малките жлъчни пътища, разположени в черния дроб.

Благоприятстващи фактори за развитието на жлъчните камъни са предимно повишения холестерол в жлъчния сок. А също и дефицитът на жлъчни киселини, соли или на лецитин и други комбинирани състояния. Основните фактори обаче са затлъстяването и диабетът.

Високият холестерол разболява жлъчката

Заболяването може да протича напълно безсимптомно. В повечето случаи обаче жлъчно-каменната болест е съпроводена с много силна болка в горния десен квадрант на корема, често разпространяваща се към гърба, между раменете.

Болката продължава между 30 минути и няколко часа и може да бъде съпроводена с гадене и повръщане. Жлъчните кризи обикновено следват хранене, богато на мазнини, като често се появяват и през нощта.

Също така се появява подуване на корема, колики, газове, нарушено храносмилане, оригване.

Холестеролът стои в основата на състава на жлъчните камъни. Някои специалисти препоръчват да се избягват яйца, както поради високото им съдържание на холестерол, така и поради това, че те могат да бъдат алергени.

Съвременно изследване в Италия установи, че хранене, богато на захари и животински мазнини и бедно на растителни мазнини и фибри крие значителен риск за формирането на жлъчни камъни.

Повечето проучвания показват, че вегетарианците имат два пъти по-малък риск за заболяване от жлъчно-каменна болест от почитателите на месното меню.

Това е така, тъй като вегетарианците приемат по-малко калории и по-малко холестерол. Освен това те тежат по-малко от хапващите с охота месо.

Установено е обаче, че при вегетарианци, които употребяват много масла, макар и с растителен произход имат повишен риск за развитие на жлъчни камъни.

Кафето увеличава скоростта на придвижване на жлъчния сок и следователно намалява риска за поява на жлъчни камъни.

Понякога жлъчни кризи се появяват като следствие от алергия към храни. Яйцата, свинското месо и лукът са докладвани, като основни причинители на хранителните алергии.

За щастие, жлъчният мехур е орган, без който хората могат да живеят. Оперативното му отстраняване, дори не изисква промени във вашата диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати