Какво е биполярното разстройство

Какво е биполярното разстройство

Изявлението на Катрин-Зита Джоунс, че е решила за кратко да постъпи в психиатрична клиника за лечение на биполярно разстройство от втори вид, фокусира публичното внимание върху това сериозно и често неправилно разбирано заболяване. Това са най-често задаваните въпроси за биполярното разстройство:

Какво е то?

Биполярното разстройство, още известно като манийно-депресивна психоза или за по-кратко маниакална депресия, причинява тежки, неконтролируеми промени в настроението. Страдащите от болестта могат бързо да преминат от състояние на най-дълбока депресия до маниакална еуфория, при което се чувстват изпълнени с енергия и необичайно щастливи.

Биполярното разстройство, с което е диагностицирана Катрин Зита Джоунс, се характеризира с това, че периодите на депресия са по-дълги от тези на еуфория.

Какво е биполярното разстройство

Какви са симптомите?

Симптомите при епизод на еуфория включват краен оптимизъм, блуждаещи мисли, повишена самооценка, халюцинации, лоша преценка, бърза реч, агресивно поведение, понижена потребност от сън, рисково държание, повишено желание за секс, неблагоразумни финансови решения и безотговорна или опасна употреба на алкохол или наркотици.

Симптомите при депресивната фаза са чувство на безнадеждност, тъга, безпокойство, вина и раздразнителност. Други симптоми са проблеми със съня, промени в апетита, загуба на интерес към ежедневните занимания, проблеми с концентрацията, хронична болка без видима причина и самоубийствени мисли или поведение.

Епизодите на еуфория и депресия, характерни за биполярното разстройство, могат да продължат седмици или дори месеци. Не е задължително да се редуват – болният може да има дълъг период без никакви симптоми преди да претърпи сериозна промяна в настроението.

Какво го причинява?

Биполярното разстройство може да бъде причинено от редица фактори. Възможно е болните да имат нарушен баланс на невротрансмитери – образуващите се по естествен път в мозъка химикали, които изглежда играят важна роля при разстройства, свързани с настроението.

Хормонален дисбаланс също може да причини или пробуди симптоми на заболяването. Болестта често бива наследствена, тъй като е по-често срещана сред хора, които имат кръвен роднина, страдащ от нея. Стресиращи събития, например значителна загуба или травмиращо преживяване, също могат да бъдат причина някои хора да развият биполярно разстройство.

Как се диагностицира?

Може да се окаже трудно да се установи дали човек страда от биполярно разстройство, понеже симптомите понякога имитират или са същите като тези при други мозъчни заболявания – например шизофрения или тежки депресивни разстройства.

За да диагностицира биполярно разстройство по начин изключващ всички други физически или умствени заболявания, които могат да причинят симптомите, лекарят трябва да проведе серия тестове, които могат да включват физически преглед, лабораторни тестове, психологическа оценка и проследяване на настроенията. Последното се прави като пациентът ежедневно записва настроенията си с цел да помогне за поставянето на точна диагноза.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати