Ниското кръвно също е опасно

Ниското кръвно също е опасно
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-12%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

За ниско се смята артериалното налягане по-ниско от 105/65 мл живачен стълб при хора на възраст над 30 години и по-ниско от 100/60 - за хора до 25 г.

Ако сте забелязали, че налягането постоянно е в тези граници, това означава, че е налице артериална хипотония.

Симптомите са много нееднородни и не е задължително да се проявяват едновременно. Най-честите симптоми са вялост, апатия, усещане за обща слабост и умора сутрин, липса на бодрост дори и след продължителен сън, влошаване на паметта, разсеяност, намалена работоспособност.

Много често такива болни изпитват недостиг на въздух в покой и задушаване при физическо натоварване. Един от симптомите, който трябва да постави нащрек хората и от двата пола, е нарушаването на потентността при мъжете и на менструалния цикъл при жените.

При представителите и на двата пола се забелязва повишена раздразнителност, емоционална неустойчивост, разстройства при заспиване и по време на сън. Често към тези симптоми се присъединяват и усещането за тежест в стомаха, горчивина в устата, намаляване на апетита, гадене, киселини, запек. Тези хора често имат болки в ставите и мускулите, които са непостоянни, появяват се в състояние на покой и минават след физическо натоварване.

Хипотонията се среща и при деца и подрастващи. Причините трябва да се търсят в наследствеността, наскоро прекарани инфекциозни заболявания, неспазване на дневния режим, конфликтни ситуации в училище или вкъщи.

Възможно е и временно понижаване на налягането - физиологична хипотония, която възниква в период на адаптация към нови климатични пояси и зони. Не се учудвайте, ако се почувствате зле в такива ситуации.

Острата хипотония може да се развие при неправилно прилагане на медикаменти за понижаване на артериалното налягане. Към тях спадат: невролептиците, нитрити и нитрати.

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати