ezine.bg»Статии»Здраве»Как да разпознаете сърдечен удар?

Как да разпознаете сърдечен удар?

РалицаРалица
Новак
15837
Как да разпознаете сърдечен удар?
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Коронарните артерии доставят кръв, кислород и хранителни вещества на сърцето. При сърдечен удар снабдяването с кръв към сърдечния мускул спира. Причините за това могат да бъдат две – образуване на съсирек в една от коронарните артерии или самият кръвоносен съд преминава през по-дълъг спазъм. В резултат на това сърцето остава лишено от кислород, тъй като няма приток на кръв. В най-лошия случай тази ситуация води до фатални последици, тъй като помпащият механизъм спира да изпълнява функциите си, сърцето бие неравномерно и накрая сърцето спира.

Все пак не винаги изходът е трагичен. От голямо значение е как ще реагирате в подобни екстремни и изключително стресови ситуации. Ако усетите, че преминавате през сърдечен удар, веднага потърсете помощ и се опитайте да не изпадате в паника.

В случая най-важното е да разпознаете опасните симптоми, за да може да потърсите адекватна помощ. Не винаги тези симптоми обезателно водят до сърдечен удар. При всички положения обаче трябва да потърсите помощ, ако:

Как да разпознаете сърдечен удар?

Усетите силно притискане в областта на гръдния кош. Увеличаващата се тежест трае дълго, дори и след взимане на медикаменти. Непоносимата болка в резултат на сърдечния удар не намалява, както това може да се получи при стенокардия.

Разпространяване на болката. Притискането и болката в гръдния кош се разпространява и по периферията на тялото. Засегнати са ръцете, раменете, врата и шията. Широко разпространено твърдение е, че болка в лявата ръка е задължителен симптом за преминаване през сърдечен удар. Това обаче не е категорично условие. Трябва да знаете, че при всеки индивид признаците са различни.

Изпитате силно прилошаване, замайване, започнете силно да се потите. Проявяването на някои от изброените симптоми или всичките наведнъж са сигнал за преминаване през сърдечен удар. В някои случаи той може да бъде съпроводен и с припадък. Често симптомите на удара се свързват просто с лошо храносмилане. Бъдете наблюдателни и търсете помощ в случай, че изпаднете в някои от изброените ситуации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати