Рискови фактори за сърдечен инфаркт

Рискови фактори за сърдечен инфаркт

Инфарктът е причина за 30% от смъртността по света. Рискът от него се повишава от затлъстяване, диабет, високо кръвно и висок холестерол.

Вижте кои са най-рисковите фактори, които водят до инфаркт.

1. Наднорменото тегло

Увеличаването на теглото често става около 30-та и 50-та година от живота. Според специалистите дори само опит за редуциране на теглото намалява риска. И това е така, защото с диетата човек започва да приема повече пресни плодове и зеленчуци за сметка на месата и сладките храни. От значение е и обиколката на корема. Измерва се на нивото на последното ребро. Независимо от ръста, тя не трябва да надвишава 88 сантиметра при жени и 108 сантиметра при мъжете.

2. Тютюнопушенето

Тютюнопушенето повишава кръвното налягане и освен това увеличава риска от сърдечен инфаркт. Пушачите умират около 5 пъти по-често от инфаркт на миокарда, отколкото непушачите.

3. Алкохолът

Злоупотребата с алкохол може да доведе до физическа и психическа зависимост. Уврежда непоправимо черния дроб, стомаха и повишава възможността за развитие на неоплазми.

Изследванията в действителност показват, че в малки количества може да бъде полезен на сърдечно-съдовата система. Но малки количества означават 30 грама концентрат или една чаша вино, най-добре червено. Ако се превишават, то алкохолът има вече обратния ефект.

4. Високо кръвно налягане

Според статистическите данни 58% от мъжете и 60% от жените, пострадали от сърдечен инфаркт, са били с повишени стойности на атрериалното налягане. Разумно е редовно да се измерва и при положение, че се налага, да се контролира с медикаментозни средства.

5. Повишените нива на холестерол

Нивата на холестерол са едни от основните рискови фактори за развитието на сърдечен инфаркт. Той е параметърът, който допълнително довежда до увреждане на съдовете като стимулира възпалителни процеси и подпомага склерозирането на съдовете.

6. Атеросклерозата

Отлаганията по периферните съдове са сред значителните фактори. Те могат да бъдат установете чрез компютърна томография, без контраст. Високите нива на калциране обаче не означават автоматично стесняване на съдовете. Възможно е това разпределение да е повърхностно. В тези случаи се прави натоварващо изследване ЕКГ.

7. Фамилна обремененост

Успоредно с традиционните фактори от значение е и фамилната обремененост. Днес голям брой генетични фактори позволяват да се диагностицира индивидуалния риск. Те дават сведения за поносимостта към определени медикаменти, регулирането на кръвното налягане и възпалителкните промени в организма.

8. Захарният диабет

Високите нива на кръвната захар са много опасни за съдовете. Много лесно може да се измерят стойностите на кръвната захар или на захарта в урината. Това може да стане във всяка една лаборатория. Дори и при личните лекари, които разполагат с глюкометри.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати