ezine.bg»Статии»Здраве»Грижата за костите трябва да започне от днес

Грижата за костите трябва да започне от днес

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k192493
Грижата за костите трябва да започне от днес
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Пренебрегването на здравето на костите може впоследствие да доведе до диагноза изтъняване и чупливост на костите. Това ще рече, че ако не вземете мерки още от сега в по-напреднала възраст има голяма вероятност да изпитвате сериозни проблеми с опорно-двигателния апарат.

Грижата за тях изисква познание на няколко основни факта:

Спортът заздравява костите

Практикуването на различни спортове, вдигането на тежести, тичането и почти всяка дейност, която задвижва мускулите, помага на костите да абсорбират повече минерали, което ги прави по-плътни и здрави. Гъстотата на костната тъкан е най-висока, когато достигнем около 30 годишна възраст. След това тя постепенно започва да отслабва, така че, колкото от по-рано започнете да спортувате, толкова по-късно ще започнат процесите на стареене на костите. Редовната физическа активност за дълго ще ви предпази от бъдещи болки и фрактури.

Костите са живи

Грижата за костите трябва да започне от днес

Въпреки, че ги усещате стабилни като скали, не забравяйте, че костите ви са живи същества. Всъщност група клетки (наречени остеобласти) постоянно изграждат тъканта на новите кости, докато същевременно втора група клетки (остеокласти) разгражда старата костна тъкан.

Постоянният процес на изграждане и разграждане се нарича ремоделиране на костите. Това е и основната причина костите да се възстановяват след счупване, да растат по-бързо по време на детските и младежки години и за жалост да отслабват в края на живота ни, когато балансът между създаването и разрухата е в полза на второто.

Добавките не винаги са най-доброто решение

Най-добрият вариант е да се снабдявате с калций от храните и напитките, които консумирате, а не от медикаменти, каквито са например добавките. Обикновено тези таблетки се свързват с появата на камъни в бъбреците. Освен това научни изследвания предполагат, че рискът от сърдечен удар е по-висок при възрастните, които приемат добавки, отколкото при тези, които си набавят необходимите неща по естествен път.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати