Папилома вирусът не означава рак

Папилома вирусът не означава рак

HPV, наричан още човешки папилома вирус, се предава чрез полов акт. Проучване по темата показва, че 14.3% от жените на възраст 18-25 г. с един сексуален партньор през живота си, 22.3% с двама и 31.5% с повече от трима сексуални партньори имат HPV инфекция.

Медицината познава и предаването на HPV чрез други видове сексуални практики, но те са по-слабо разпространени. По-рядко гениталната HPV инфекция може да се предава по несексуален път, например от майката на новороденото.

При заразяване се предизвиква инфекция във вътрешните слоеве на епителната тъкан. Епителните клетки, които нормално не се делят, остават активни. Това може да доведе до нарушение на епителната тъкан.

Познати са около 100 типа HPV, над 40 от които инфектират гениталната област. Гениталните HPV типове се разделят според връзката им с рака на маточната шийка на две групи - нискорискови и високорискови.

Инфекции с нискорискови типове могат да причинят доброкачествени или нискостепенни клетъчни промени в маточната шийка или генитални кондиломи. Високорисковите типове HPV могат да отключат развитието на рак на шийката на матката.

Мнозинството HPV инфекции са безсимптомни. 70% от новите HPV инфекции преминават за една година, а приблизително 90% - за 2 години.

Продължителната инфекция с високорискови типове HPV е най- важният рисков фактор за предраковите състояния и инвазивния карцином на маточната шийка. HPV 16 е по-онкогенен от другите високорискови HPV типове. Времето между началната HPV инфекция и развитието на рак е обикновено десетилетия.

Повечето смъртни случаи и тежка инвалидизация от това заболяване могат да бъдат предотвратени чрез откриване на предраковите промени посредством използването на т.нар. ПАП-тест (цитонамазка). Има и по-съвременен метод - ДНК-тестове за изясняване на риска от злокачественото заболяване.

Положителният HPV тест не значи рак! При положителен тест жената трябва редовно да се преглежда при гинеколог. При наличие на промени в цитонамазката се препоръчва колпоскопско изследване и евентуално вземане на биопсия от маточната шийка.

При предракови изменения може да се прибегне до деструктивно лечение на маточната шийка, електроексцизия (изгаряне), конизация (изрязване на слой с форма на конус от матката) или оперативно отстраняване на матката.

При отрицателен HPV тест и нормални цитонамазки, се препоръчва тестът да се повтори след 3 години.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати