Ракът на кожата е най-опасен

Ракът на кожата е най-опасен

Грижите ли се за кожата си? Следите ли промените, които времето нанася по нея? Вредните ултравиолетови лъчи предизвикват агресивни промени в горния слой на кожата и е възможно клетките да бъдат увредени.

И то до такава степен, че да се получи мутация – раково образувание, като меланом, базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, както и много пигментни петна, наричани слънчево лентиго.

Колкото по-навреме бъде установен рака на кожата, толкова по-голяма е вероятността да се лекува. От това зависи и размера и дълбочината на инвазията.

Не си мислете, че сте защитени, ако не се печете на слънце. Меланоми могат да възникнат в областите, които не са били изложени на слънчева светлина, включително и стъпалата на краката, между пръстите на краката, дори под ноктите.

Ако забележите някои нови бенки, или промени във формата, цвета или размера на съществуващите, или ако една бенка започва да кърви, трябва незабавно да отидете на дерматолог.

Ракът на кожата е най-опасен

Ранната диагностика и бързото хирургичното отстраняване в повчето случаи може напълно да излекува пациента и след това да няма и помен от рак.

Откриването в начален стадий е от съществено значение и има пряка връзка между дебелината на меланома и процентa на оцеляване.

Световните проучвания показват, че меланомът е вторият по честота рак при жените на възраст между 20 и 29 години и може да предизвика смърт.

Неофициалната статистика показва, че един на всеки 90 души у нас е в рисковата група за развитие на меланом. Почти 75% от всички смъртни случаи на рак на кожата са от меланом. Основен причинител на меланома са ултравиолетовите лъчи на слънцето и солариумите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сотиров
Сотиров
05.08.2013 11:40
До като в основата на всички ваши действия стои печалбарството, голямата медицина никога няма да ви се разкрие. За какво са ви тези микроскопи за да гледате, а пък да не виждате? От незнанието идва и дрънкането на глупости. Светлинни години няма да ви стигнат за да подредите пъзела за рака.
3
1