ezine.bg»Статии»Здраве»Мигрената може да ви докара инсулт

Мигрената може да ви докара инсулт

Мигрената може да ви докара инсулт
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Мигрената не е никак безопасна. Хората, страдащи от мигрена, са по-склонни към такива заболявания като инфаркт и инсулт. На този риск са подложени не само хората с остри мигренозни пристъпи - нарушено зрение, изтръпване на главата и други.

При тези хора рискът от сърдечни заболявания и инсулт е повишен, но и мигрената без такива симптоми също е опасна.

Повишен риск от инсулт се наблюдава само при хора с остри мигренозни пристъпи.

Специалисти призовават страдащите от тази толкова неприятна болест да бъдат внимателни със здравето си. Те трябва да следят кръвното си налягане ихолестерола, да не допускат наднормено тегло. Хората с мигрена по-често вдигат кръвното налягане. Те имат повишено ниво на холестерола.

Повечето болни не предприемат нищо срещу симптомите на инсулта - внезапно замайване, загуба на баланс, загуба на зрение на едното или другото око. Ранното лечение може да предотврати тежките последствия от инсулта - смърт или нетрудоспособност.

80% от инсултите се предизвикват от тромб, запушващ кръвоносен съд към мозъка. Това е т.нар. исхемичен инсулт. Другият вид инсулт е, когато се разкъса кръвоносен съд в главния мозък.

Мигрената е особено опасна и по време на бременността. Жените, които страдат от силно хронично главоболие или проявяват симптоми на мигрена преди да забременеят, имат повишен риск от прееклампсия. Мигренаозното главоболие и прееклампсията имат сходни характеристики и етиология. И при двете състояния се повишава рискът от исхемичен инсулт.

Главоболието или мигренозните пристъпи преди или по време на бременността се свързват повишен риск от прееклампсия с цели 2.4 пъти. Жените с пристъпи на мигрена в начало преди бременността имат 3.5 пъти повишен риск от прееклампсия, в сравнение с жените без мигрена. При жените, чийто мигренозни пристъпи са започнали по време на бременността, рискът е 4 пъти по-висок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати