Вълшебните сили на билките

Вълшебните сили на билките

За всяка болка има билка. Къде се крият вълшебните сили на билките? Как те съумяват векове наред да лекуват всяка наша болка? Древни български предания разказват, че след като Бог създал човека от кал, дяволът го продупчил на 78 различни места. Бог спасил творението си като откъснал различни треви и с тях запушил дупките по човешкото тяло. Раните зарастнали веднага, но останали като слаби места, които можело да се излекуват само с тези билки, с които Твореца го е направил.

Учените смятат, че праисторическите хора първи са открили тайните на билките. През 1991 г. в Алпите алпинисти се натъкнали на мумифициран труп. Според изследователите му той бил на 5300 години, а в него открили кожена чантичка, пълна с дървесни гъби. Когато приключили с аутопсията на древния човек, открили в ректума му яйца от червен паразит, който можел да се лекува с дървесни гъби.

Дори траките са използвали често лековити билки. Според Диоскорид нашите прадеди са прилагали цяр най-вече от дървесните видове бреза, бор, върба, ела, липа и т.н. А друидите са смятали белия имел за билка на живота, която давала безсмъртие. Освен имела те почитали и вербената, за която магьосниците им смятали, че лекувала всички болести. Индиаците пък използвали халюциногенните растения като прозорец към бъдещето.

Хората вярват в силата на билките откакто свят светува, но могат ли те да ни навредят? По този въпрос всички са единодушни - не. Много от днешните врачки и гледачки ги използват в ритуaлите си, но всички са на мнение че лековитите треви не могат да причиняват зло.

Вълшебните сили на билките

Представяме ви и едни от най-известните по нашите земи билки.

Още нашите прадеди са използвали ментата като лекарство за сърце, а дори и днес ментолът се използва при забъркване на медикаменти за сърце. Жълт кантарион пък лекува всичко от гастрит до мигрена.

Друга много популярна билка е лайката, която се използва вместо антибиотик, затваря рани и действа болкоуспокояващо. На всички е известно, че босилекът е афродизиак, но той помага и при хронична кашлица и астма. Напоследак зачестиха оплакванията от високо кръвно, но и затова природата се е погрижила - глогът и до днес се използва за лечение на хипертоници.

Маточината е естествен антидепресант, освен това засилва зрението и гони световъртежа. Ако пък ви прикове на легло летен грип, чубрицата е вашето спасение.

Никой досега не е открил откъде билките черпят вълшебните си сили, но е факт, че за всяка болка има билка.

Рейтинг

5 1
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати