Пухкавите жени имат по-здрави кости

Пухкавите жени имат по-здрави кости

Сигурно ви звучи невероятно, но свръхтеглото – което като цяло не е здравословно в много отношения, може би прави костите по-силни. Напоследък се провеждат все повече изследвания, доказващи тезата, която влиза в конфликт с много други научни твърдения.

Упражненията, движенето и редовното физическо натоварване изграждат по-силни кости. Същият ефект има и напълняването. Вследствие на него тялото реагира на екстра теглото като укрепва костите с повече минерали, които да са опора за повишените килограми.

Все пак трябва да сме наясно, че ако натрупате тлъстини около корема, това неминуемо ще доведе до влошаване състоянието на костите.

Само коремните мазнини рушат костите

Сигурно се чудите каква е връзката…Изследвания предполагат, че жените в перименопауза (годините, непосредствено преди настъпването на менопаузата), който натрупват излишни мазнини около коремната област, са по-уязвими към заболяването остеопороза. Това е така, защото тези тлъстини са различни от „възглавничките”, които трупате около бедрата и дупето.

Пухкавите жени имат по-здрави кости

Абдоминалната (коремната) мазнина е изключително нездравословна. Тя води до производството на хормони, които водят до възпалителни процеси и повишен риск от разрушаване на костите.

Медикаментите за заздравяване помагат, но до определена степен

На пазара има много лекарства, препоръчвани за укрепване на костите. Но те не са за всеки. Бифосфатните медикаменти предпазват от счупване, но те влияят зле на стомаха. Употребата им води до намаляване на счупванията, но и до големи проблеми с челюстта, твърдят специалисти.

Препоръчва се след три до пет годишен прием на тези лекарства да се прави преоценка от компетентни медицински лица дали да се продължи с тях. Промяната на лекарствата и дозите в повечето случаи има благоприятен ефект. Пациентите, изложени на по-малък риск, дори могат да преустановят медикаментите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати