Билки помагат при менопауза

Билки помагат при менопауза

Менопаузата е тежък период за жените и в психически, и във физически аспект. Емоционалните сривове и промяната на хормоните измъчват дамите се отразяват на целия им живот.

Смята се, че жените нямат нужда от терапия, защото менопаузата е естествен процес, но това е погрешно схващане. Дори да не искате да пиете хормонални препарати, има някои подходящи добавки и храни, които ще облекчат тежките симптоми.

Ленено семе и масло от ленено семе

Известни са с благотворното си действие върху човешкото тяло. Те могат да помогнат за облекчаване на симптомите при жени с по-леки оплаквания. Скорошно проучване изследва ефекта на лененото семе срещу симптомите на менопаузата и доказа, че приемът му намалява горещите вълни с 35%, а нощното потене – с 44%.

Червена детелина

Доста популярна билка в хранителните добавки, предназначени за периода на менопаузата, но досега прилагането й няма доказани клинични резултати. Смята се, че балансира хормоналните нива и спомага за регулиране на настроението.

Жен-шен

Чудотворният корен повдига на настроението и подобрява на съня. Редица изследвания сочат, че приемът на жен-шен подобрява качеството на живот на жените, приемащи го през менопаузата.

Жълт кантарион

Тази билка се справя много добре с леките форми на депресия, подобрява настроението и тушира променливото настроение. Според някои проучвания намалява и горещите вълни.

Калцият и витамин D също ще помогнат на жените в менопауза. Калцият предотвратява загубата на костна плътност, която е причина за честата връзка между остеопорозата и менопаузата. Когато хормоналните нива се променят, това се отразява на здравината на костите и те стават по-чупливи и нестабилни. Включването на повече млечни продукти в менюто или допълнителният прием на калций могат значително да намалят тези рискове.

Витамин D пък се препоръчва за доброто усвояване на калция. Няколко часа на слънце ни осигуряват продукцията на достатъчно витамин D. Излагането на слънце обаче трябва да става само с подходящите слънцезащитни продукти. Можете да приемате и витамин D в комбинирани хранителни добавки в съчетание с калций.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати