Опасните сигнали на сърцето

Опасните сигнали на сърцето

Когато се появят, болките в гърдите тревожат голяма част от хората, защото те често се приемат като проблеми със сърцето. Всъщност този тип болки могат да бъдат не само кардиални, тоест предизвикани от проблеми в сърдечно-съдовата система, но и резултат от остеохондроза или настинка.

Трябва незабавно да се направи причината за болките. Ако те са предизвикани от нарушения в работата на сърцето и неговите съдове, максимално ефективна медицинска помощ може да се окаже само през първите 1-1.5 часа.

Кардиалната болка има определени особености. Продължава повече от минута, но не повече от 10-15 минути. Понякога болката има вълнообразен характер. Болката се усеща и в шията, зад плещите, в лявата половина от тялото и долната челюст.

Болката може да бъде придружена със задух, обща отпадналост, потене, гадене, болки в стомаха. Такава болката най-често преминава след приемането на съответен медикамент като нитроглицерин.

Мнозина погрешно смятат, че болката при инфаркт е толкова нетърпима, че тя не може да се обърка с друга. Кардиолозите постоянно се сблъскват със случаи на хора, прекарали инфаркт, които търсят помощ дори една седмица след пристъпа – дотогава болката е била търпима или е преминавала след приемането на нитроглицерин.

Бъдете внимателни към себе си и не се отнасяйте лекомислено към появата на болка. Незабавно потърсете лекарска помощ. Междувременно можете да вземете таблетка аспирин или да поставите нитроглицерин под езика.

Кардиалната болка може да бъде маскирана и да се проявява с нетипични синдроми. В този случай хората подозират различни органи, но не и сърцето. Такъв е например случаят с хора, страдащи от заболявания на гръбначния стълб. Често болката предизвикана от остеохондроза се бърка с болката при инфаркт.

Инфарктът на миокарда може да протича нетипично и затова пациентите от рисковата грипа с повишено артериално налягане, пушачите, употребяващите хормонални контрацептиви, хората с наднормено тегло и т.н., се нуждаят от допълнителни изследвания.

Разбира се, болката в гърдите може да се дължи и на проблеми в гръбначния стълб, мускулите на гръдната клетка и т.н.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати