Срещу оток на краката - повече движение

Срещу оток на краката - повече движение

Отоците на краката се смятат за признак на венозна недостатъчност. Невинаги обаче това е причината. Те могат да бъдат показател за различни състояния на организма.

Ето някои от тях: хронична сърдечна недостатъчност, заболяване на бъбреците, възпалителни процеси на подкожната тъкан и кожата като целулит, еризипел, слаб лимфен дренаж, бъбречни проблеми и други.

Подуване на краката се получава при задържане на течности в междуклетъчната тъкан заради нарушена циркулация на кръвта. Бременните жени най-често се оплакват от оток, тежест и болка в краката в последното тримесечие.

С напредване на бременността и наедряване на плода се получава известно притискане на кръвоносните съдове в малкия таз. Поради това се затруднява притока на кръв от периферията към сърцето. Ето заради това лекарите непрекъсното съветват бъдещите майки да се разхождат и да се движат повече.

Не случайно отокът на краката е често срещан при обездвижване. Продължителният престой в седнало положение също е причина за забавяне на кръвообращението.

Проблемът се задълбочава още повече при наднормено тегло. Полагане на грижи за подобряване на лимфния дренаж, съчетани с програма за тонизиране мускулите на тялото, ще са само от полза за преодоляване на проблема.

Подуването на краката е типично явление при топло време. Смята се, че проблемът при високи температури е свързан и с по-високия синтез на хормона алдостерон.

Подуването на краката през лятото е често срещано при активни хора, които прекарват повече време навън или изпълняват тежка физическа дейност.

Срещу оток на краката - повече движение

По принцип отоците на краката не показват сериозна опасност за здравето. Те обаче следва да бъдат разглеждани като показател за склонност към развитието на сърдечно-съдови заболявания и инциденти като сърдечен удар.

Можете да си помогнете сами като се движите повече, за да подобрявате циркулацията на кръвта. Поставете поне за 20 минути на ден краката във вдигнато положение. Не забравяйте, че стегнатият клин или стегнатите чорапогащи могат да помогнат срещу отичане на краката, тъй като притискат равномерно тъканите, което улеснява движението на кръвта по вените. Това обаче не се препоръчва за бременни жени.

Задължително е да се приемат много хладни течности през деня - поне литър и половина, два.

Рейтинг

3.1
Общо 9 гласували
5 0
4 3
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари