Вещества, които провокират мигрена

Вещества, които провокират мигрена
Сгъваема UV дезинфекционна лампа-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
46.20 лв.
Виж ››

Точната причина за мигрената все още не е установена, но като цяло се смята, че тя е предизвикана от бързото разширяване и възпаление на кръвоносните съдове около мозъка.

Главоболието, което човек усеща при мигрена, може да е доста силно и да води до умора и гадене. Симптомите могат да продължават от няколко часа до няколко дни.

Има вещества, които провокират появата на мигренозни пристъпи. На първо място това е алкохолът. Той най-често спомага за пристъпите на мигрена.

Тъмните алкохолни напитки като червено вино, уиски и бърбън могат да предизвикат мигрена, за разлика от светлите алкохолни напитки. Хората, които са склонни към мигрена, трябва да консумират продукти, богати на захар и мазнини, за да намалят ефекта от алкохола.

Вещества, които провокират мигрена

Кофеинът също е една от разпространените причини за мигренозните пристъпи. Но ефектът от кофеина се променя взависимост от дозата. Високите дози кофеин могат да предизвикат главоболие, а малките дози влияят положително, като увеличават нивото на енергия и намаляват главоболието.

Синдромът на спирането на кофеина също може да предизвика мигрена, затова хората, които са решили да спират кафето, трябва да го направят бавно и постепенно.

Тираминът е вещество, което се получава от природна аминокиселина и често предизвиква мигрена. Тираминът се намира във ферментиралите, солените и пушени продукти – зрелите сирена, бирата, пушената риба, ферментирали соеви продукти, кисело зеле и салами.

Аспартамът също може да предизвика мигрена. Аспартамът е изкуствен подсладител. Ако се предозира, той може да навреди на хора, които са склонни към мигренозни пристъпи.

Натриевият глутамат и натриевият нитрит, които се използват за запазване и подобряване на вкуса на продуктите, могат да предизвикат мигрена. Саламите, беконът, шунката и кренвиршите могат да съдържат натриев глутамат, както и някои бульони на кубчета.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати