Препоръки при избора на четка за зъби

Четки за зъби

Пазарът предлага изобилие от четки за зъби. Те са толкова много, че когато ви се наложи да си купите, изпитвате затруднение коя точно да изберете.

Ако се питате коя е най-подходящата четка за зъби именно за нас, следните препоръки би трябвало да ви помогнат при избора:

- Главата на четката трябва да бъде заоблена. Така тя няма да наранява меките части на устната кухина и най-вече венците. Тяхното често увреждане може да доведе до атрофия.

- Размерът на главата на четката не трябва да бъде много голям – нормалното е около 25-30 мм. Така тя ще бъде по-ефективна и при почестването на трудно достъпните места.

- Четката за зъби трябва да е направена от много отделни снопчета, със закръглени краища. Именно такива четки притежават най-оптимална почистваща повърхност, тоест натискът върху зъбите и венците се разпределя равномерно в процеса на почистване.

- Предпочитайте четките с изкуствени косми. Естествените имат свойството да попиват влага и така създават по-благоприятна среда за развитие на бактерии. Eстественият косъм е и по-чуплив, след това той става по-остър и може да увреди най-вече венците.

- Повечето хора си избират четки със средна твърдост. Това всъщност е правилният подход, само ако не сте наясно каква всъщност твърдост е подходяща за вас. В този случай вашият стоматолог може много да ви помогне. Като правило за хората, които имат проблеми със зъбите и особено с венците, са най-подходящи меките четки.

- Четките със сменяща се глава са за предпочитане – поне от екологична гледна точка. А и намаляват разходите ви.

Четка за зъби

- При избор на четка за деца обърнете внимание и на дръжката. Тя трябва да е малко по-дебела, отколкото за възрастните – така детето по-лесно ще я държи.

- След всяко използване я почиствайте добре с течаща вода. Когато в нея остават остатъци от пастата за зъби, частици от храна и бактерии, при следващата й употреба, всички натрупали се вредни микроорганизми ще попаднат отново в устата.

- Четката за зъби се сменя на 2-3 месеца. Мъжете сменят четките си средно един път в годината, а жените – на 6 месеца.

- Подсушавайте четката, доколкото е възможно. Влагата по нея създава благоприятна среда за развитие на бактерии.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати