Прекалената хигиена на кожата може да е опасна

Прекалената хигиена на кожата може да е опасна

Прекалената хигиена в крайна сметка може да бъде и опасна. Всички, които са убедени, че чистотата е непременен залог за здраве, са доста придирчиви в избора си на антибактериални сапуни, шампоани против пърхот и т.н.

Полезно ли е обаче да сме толкова чисти? Дерматолозите смятат, че както във всичко в живота и в преследването на личната хигиена трябва да има мярка.

Когато я почистваме до блясък, ние нарушаваме естествената микрофлора на кожата и по този начин провокираме заболяванията.

Най-разпространената грешка, която правят хората, е всекидневното използване на антибактериален сапун. Неговата употреба е уместна при наличието на драскотини или рани.

Когато обаче се използва постоянно, това води до унищожаване на естествения микробен фон и кожата става лесно уязвима за инфекциите.

Микроорганизмите върху кожата не просто живеят своя живот, а си взаимодействат помежду си – в синхрон или в борба. И когато ние изкуствено унищожаваме по-голямата част от тях, всъщност заместваме естествения подбор.

Тоест останалите най-силни микроби при липсата на противодействие стават по-опасни. Освен това "външните неканени гости", които не срещат никаква съпротива от измитите от нас "защитници", лесно проникват в кожата.

Това става например и при всекидневната употреба на средства против пъпки, които правят кожата още по-плътна. Друга разпространена грешка е използването на неподходящи средства за кожата.

Например гел за лице с фактор рН 5.5. Наистина нивото на киселинност на здравата кожа действително е такова, но колко от нас могат да са сигурни, че кожата им е абсолютно здрава.

Дори малката пъпка говори за обратното. В различните си участъци кожата има различен рН-фактор и съответно трябва да се полагат различни грижи, с различни средства.

Затова трябва да избирате внимателно средствата за грижа за кожата и да наблюдавате нейната реакция от въздействието на лосиона или гела.

Много хора в стремежа си да забравят за пърхота постоянно си мият косата с шампоан против пърхот. Но организмът свиква с този редовен "допинг" и се отпуска. В резултат на това последващата смяна на шампоана се отразява зле на косата – косъмът става по-тънък и се накъсва.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати