ezine.bg»Статии»Здраве»Как да махнем синината

Как да махнем синината

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Как да махнем синината

Синините са вид хематоми, които се образуват под кожата в резултат на разкъсване на кръвоносни съдове при травми. Дори ако се опаковате, няма как да избегнете синините.

Но има начини да направите синината възможно най-малка. Сложете лед на синината. Това можете да направите само ако кожата не е разкъсана и няма рана.

Ледът свива кръвоносните съдове и предотвратява всмукването на кръвта в кожата. Студеното намалява отока, предизвиква изтръпване и премахва болката.

Сложете леда в найлонов пакет или тънък плат, за да защитите кожата и допрете до мястото на удара веднага след инцидента. Оставете леда върху кожата петнадесет минути.

Как да махнем синината

Ако синината започне да става по-ярка и забележима, продължавайте процедурите с леда и налагайте мястото с лед на всеки два часа в продължение на едно денонощие.

Не загрявайте удареното място между отделните налагания с лед. След двадесет и четири часа можете да сложите нещо топло. Така ще разширите кръвоносните съдове и ще подобрите циркулацията на кръвта.

Топлите компреси ще ускорят естествените механизми на организма и ще помогнат бързо да изчезне кръвта, събрана под кожата. Изчистете удареното място и сложете превръзка.

Ако кожата е наранена, още след удара обработете раната с чиста вода и малко йод. След това сложете бинт и лепенка. Вдигнете краката си нагоре. Синините са малки резервоари, пълни с кръв.

Всяка течност има способността да тече надолу. Ако сте изправени, кръвта, която се натрупва в района на синината, се просмуква през меките тъкани и намира нови места за натрупване.

Така синината става по-голяма. Вдигнете краката си, за да го избегнете. Ако лесно получавате синини, това означава, че тялото ви има нужда от повече витамин С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest