Здравето личи по очите

Здравето личи по очите

Очите издават много болести – високо ниво на холестерол, болести на черния дроб или диабет. Това е единствената област в човешкото тяло, където вените, артериите и нервите се виждат без намесата на скалпел.

Прозрачността на окото може да е знак за очна болест като глаукома, катаракта и дегенарация на жълтото петно, затова тези заболявания могат да бъдат диагностицирани рано.

За съжаление обаче хората са твърде заети и отлагат посещението при очния лекар, докато не стане прекалено късно. Очният лекар обаче може да открие и други проблеми по очите.

Ако долната част на веждите ви започне да изчезва сама, това може да е признак на заболяване на щитовидната жлеза. Тази жлеза регулира метаболизма и хормоните, които изработва, играят важна роля в производството на коса.

Здравето личи по очите

При болести на щитовидната жлеза веждите започват да окапват от краищата, падат и космите по цялото тяло. Ранното побеляване също е индикация за проблеми с щитовидната жлеза.

Ако ечемикът на окото ви не минава дълго време – повече от три месеца – това може да е рядък вид очно злокачествено образувание. В момента, в който ви се появи ечемик на окото, веднага отидете на очен лекар.

Удебелявания върху клепачите, които са оцветени в жълто, говорят за повишено ниво на лош холестерол. Хората ги бъркат с ечемик, но само докторът може да определи правилно какво е.

Ако изведнъж получавате сляпо петно – не виждате част от гледката, а на нейно място се получава петно с ярки бликове светлина, може да имате окуларна мигрена.

Това е нарушаване на централното поле на зрението. Явлението е безболезнено, но след него се появяват силни болки. Често сляпото петно се появява след стрес, употреба на алкохол, кафе и шоколад. Ако шофирате и се появи сляпо петно, веднага отбийте.

Ако очите ви внезапно станат изпъкнали, най-вероятно това е повишаване на активността на щитовидната жлеза, известно още като базедова болест. Това личи, когато се погледнете в огледалото и видите бялта част на очите си над ириса.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати