Недостатъци, които са по наследство

бебета

Някои недостатъци се предават по наследство. Такъв недостатъкът е непоносимостта към лактоза. Отвращението, което се е смятало за странност на китайската култура, се оказва природно обяснимо.

Голяма част от представителите на източните народи страдат от непоносимост към лактозата в млякото. През последните десет хиляди години генетичните промени са спомогнали за развитието на способността за усвояване на млечни продукти, но само там, където е било развито животновъдството.

Акнето се предава генетично. Момчетата, които през пубертета страдат от пъпки по гърба, почти със сигурност имат бащи и дядовци, които са имали същия проблем на техните години.

Раждането на близнаци, което не може да се нарече недостатък, освен за изтощената майка, е благодарение на това, че тя носи ген, който спомага за отделянето на няколко яйцеклетки по време на овулация.

мляко

Това се нарича хиперовулация. Макар мъжът, който носи този ген, да не стане баща на близнаци, той има всички шансове да стане дядо на близнаци, ако му се роди момиченце. Затова често се случва близнаци да се раждат през едно поколение.

Сърцето ви може да е изложено на риск, ако в семейството ви някой от роднините по права линия е боледувал от сърдечни болести, както и от високо кръвно налягане.

Затлъстяването също е генетична предразположеност и неминуемо ще ви застигне, ако всеки ден изяждате по два тигана пържени картофи. Гените, които са помогнали на предците ни да оцелеят в глада, сега работят срещу нас.

Агресията също се предава по наследство. Става въпрос обаче само за целенасочена агресия към дадени субекти, а не обща агресия като кражби и хулиганство.

Далтонизмът се предава по наследство – това е невъзможността да различиш червения цвят от зеления. Мъжете по-често са засегнати. Гените, които отговарят за различаването на червения от зеления цвят, се намират един до друг върху Х-хромозомата.

Мъжете имат само една Х-хромозома, която наследяват от майка си. Жените имат две Х-хромозоми, а нормалният ген често балансира работата на този, който не работи добре.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Вили
Вили
03.04.2015 20:19
Доста интересна статия.
0
0