Щитовидната жлеза причинява безсъние при новородилите

Щитовидната жлеза причинява безсъние при новородилите

Както по време на бременността, така и през първите месеци след раждането при много жени се наблюдава нарушение на съня.

Причината за това извън обичайното напрежение са някои не толкова доловими състояния на организма, които пречат на пълноценния сън.

В текста ще откриете информация как да се преборите със скритите „крадци“ на съня.

Обичайно новородилите майки смятат, че ленивостта и безсънието им се дължи на времето и напрежението, прекарани около новородените.

Истинският виновник обаче може да бъде следродилен тиреоидит или иначе казано възпаление на щитовидната жлеза. Според официални данни почти всяка десета жена получава подобно състояние в първата година след раждането.

Обикновено тя започва с лек хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната), вследствие на което през деня вие „повишавате оборотите си“.

След няколко месеца обаче състоянието ви може да се промени до хипотиреоидизъм, при което липсата на хормон, произвеждан от щитовидната жлеза, може да забави функциите на тялото и да ви остави с усещане за постоянна умора. В същото време времето за почивка и сън е непълноценно, тъй като се получава и инсомия.

Ето защо, ако сте твърде изнервени преди сън или се чувствате свръх изтощени няколко месеца след раждането, консултирайте се с лекар и поискайте преглед на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза причинява безсъние при новородилите

Независимо от причината, поради която майките страдат от безсъние, резултатът при всички е еднакъв – раздразнителност, намалена трудоспособност и концентрация, изтощение, липса на добро настроение.

Бъдещите майки трябва да са наясно и с факта, че над 80 % от родилките изпадат в лека форма на депресия след раждането.

В резултат на нея сънят също се нарушава, характеризира се още с повишена чувствителност и тревожност. В добрия случай тези симптоми отшумяват през първия месец след раждането.

При всяка пета жена обаче следродилната депресия се задълбочава и продължава около година. Причината за това може да се търси както нарушения хормонален баланс, така и в психологическото и генетично състояние на майката. Резултатът от нея също е безсъние.

Важното е да знаете, такива състояния са нормални. За по-лесното им преодоляване потърсете отново съвет на лекар.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати