ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Първи реакции при сърдечен удар

Първи реакции при сърдечен удар

Първи реакции при сърдечен удар

Има няколко животоспасяващи неща, които трябва да спазвате, ако имате съмнение, че преживявате сърдечен удар. Посочената по-долу информация ще помогне на вас и околните в стресови ситуации, какъвто е сърдечният удар.

Първо е необходимо да спрете всичко, с което се занимавате в момента. Седнете вмимателно и легнете.

Ако разполагате с нитроглицеринови таблетки, вземете до три през пет минути и позвънете на Бърза помощ или в най-близкото здравно заведение.

При липса на медикамента нитроглицерин незабавно позвънете на спешна помощ.

Първи реакции при сърдечен удар

В никакъв случай не шофирайте на път към болницата. Това е твърде рисковано. Помолете някой да ви закара. Ако има по-бърз начин да стигнете до болницата – използвайте го, вместо да чакате кола.

В болницата не позволявайте да ви карат да чакате. Уверете персонала, че случаят е спешен и че прекарвате сърдечен удар.

Ако пък сте с някой, който в момента преживява сърдечен удар, не го оставяйте да ви убеди, че всичко е наред и че няма нищо сериозно. Дайте нитроглицерин, ако разполагате с такъв. Позвънете на Бърза помощ или на местното здравно заведение или сама откарайте човека до болницата.

Докато чакате помощ се погрижете да настаните пострадалия възможно най-удобно. Ако знаете правилата на сърдечната реанимация, бъдете готови да я приложите, докато дойде помощ.

Най-важното е, в подобни критични ситуации да не се паникьосвате, нито пък да омаловажавате и пренебрегвате симптомите. Пасивното изчакване може да е изключително опасно. Успокоявайте все, но не разчитайте, че до минута или две всичко ще отшуми. Вземете незабавни мерки.

Запомнете, че срещу сърдечния удар могат да се вземат своевременни мерки. Бързата реакция на лекарския екип е животоспасяваща.

Рейтинг

5 3
4 6
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Красимир Ризов
Красимир Ризов
25.09.2014 08:20
Ако сте сигурни че е сърдечен удар заявете го веднага за да пратят специализирана линейка или го заведете направо в специализирана болница за това! Знам го от собствен опит!
1
0
недоволна
недоволна
06.08.2013 16:43
Разочарована съм от статията...
14
1
Iwanka Iwanowa
Iwanka Iwanowa
24.07.2013 22:16
Обадихме се с такива симптоми но от бърза помощ ни казаха ако до 10минути не ни мине да се обадим пак!!!
1
0
гинка маслинка
гинка маслинка
23.07.2013 16:13
супер безполезна статия!чак ме е яд че я четох!
21
1
Петя
Петя
17.07.2013 01:07
Няма по безсмислена статия от тази. Доколкото знам аспирина помага при сърдечен удар....временно естествено.... Чукайте на дърво да сме живи и здрави и да не ни се случва, че стигнеш ли до българското здравеопазване може да те разболеят повече...
17
1
alivedevila
alivedevila
16.07.2013 20:54
Ха така, убийте народа. Докато дирят тези нитроглицеринови таблетки си отиват. Обикновено човек не разполага в много време след като е осъзнал, че има нещо нередно със сърцето му.
Ако искате да си помогнете сами - поемате колкото се може по-дълбоко въздух и кашляте с всичка сила. по този начин стимулирате чрез разгръщането на белия дроб сърдечния мускул и си печелите време. Разбира се, това няма да ви спаси, трябва ви лекар ;)
8
0
Хохо
Хохо
23.01.2014 21:47
глупости
0
1