Първи реакции при сърдечен удар

Първи реакции при сърдечен удар

Има няколко животоспасяващи неща, които трябва да спазвате, ако имате съмнение, че преживявате сърдечен удар. Посочената по-долу информация ще помогне на вас и околните в стресови ситуации, какъвто е сърдечният удар.

Първо е необходимо да спрете всичко, с което се занимавате в момента. Седнете вмимателно и легнете.

Ако разполагате с нитроглицеринови таблетки, вземете до три през пет минути и позвънете на Бърза помощ или в най-близкото здравно заведение.

При липса на медикамента нитроглицерин незабавно позвънете на спешна помощ.

Първи реакции при сърдечен удар

В никакъв случай не шофирайте на път към болницата. Това е твърде рисковано. Помолете някой да ви закара. Ако има по-бърз начин да стигнете до болницата – използвайте го, вместо да чакате кола.

В болницата не позволявайте да ви карат да чакате. Уверете персонала, че случаят е спешен и че прекарвате сърдечен удар.

Ако пък сте с някой, който в момента преживява сърдечен удар, не го оставяйте да ви убеди, че всичко е наред и че няма нищо сериозно. Дайте нитроглицерин, ако разполагате с такъв. Позвънете на Бърза помощ или на местното здравно заведение или сама откарайте човека до болницата.

Докато чакате помощ се погрижете да настаните пострадалия възможно най-удобно. Ако знаете правилата на сърдечната реанимация, бъдете готови да я приложите, докато дойде помощ.

Най-важното е, в подобни критични ситуации да не се паникьосвате, нито пък да омаловажавате и пренебрегвате симптомите. Пасивното изчакване може да е изключително опасно. Успокоявайте все, но не разчитайте, че до минута или две всичко ще отшуми. Вземете незабавни мерки.

Запомнете, че срещу сърдечния удар могат да се вземат своевременни мерки. Бързата реакция на лекарския екип е животоспасяваща.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 6
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Полина
Полина
14.07.2013 00:41
Четох, четох... и накрая нищо.
1
0
8
8
09.07.2013 18:12
Простотия до шия...
0
0
Мими
Мими
07.07.2013 18:08
И какво, все пак тpябва да нап,авим? Това за бъ,за помощ всички го знаем!
0
0
МАРИЯ
МАРИЯ
07.07.2013 10:14
НЕ РАЗБРАХ НИЩО ЗА СИМПТОМИТЕ ПРИ СЪРДЕЧЕН УДАР
0
0
Алехандро
Алехандро
05.07.2013 18:15
Ако бяхте написали и кои са симптомите при сърдечен удар, щеше да е направо чудесно...!!!
0
0