ezine.bg»Статии»Здраве»Третата сливица се предава по наследство

Третата сливица се предава по наследство

Третата сливица се предава по наследство

Третата сливица е анатомичен орган, с който се раждат всички хора. Но само при някои третата сливица се “обажда” и поражда проблеми. Третата сливица е разположена зад носа, в епифаринкса.

Този орган може да пречи на дишането, особено при малките деца. Те дишат с отворена уста, хъркат през нощта. Това е така, тъй като дишат незатоплен, влажнен и нефилтриран от носните ходове въздух.

Дишането през устата е опасно, особено през зимните месеци, характерни с ниски температури и изобилие от вирусни инфекции. Проблемите с дишането се изострят вечер и по време на сън, но се наблюдават и през деня, което създава чувство на дискомфорт.

Третата сливица понякога пречи за свободното изтичане на слузната и гнойната секреция от носа и по този начин способства да се удължат тежките простудни заболявания и възпаленията на синусите. Увеличената трета сливица може да запуши канала между носа и ушите и да благоприятства възпалението на ушите.

Голямата трета сливица създава затворено пространство. От него е възможно да тръгват различни инфекции. Не съществуват други методи за корекция на третата сливица, освен оперативното отстраняване.

Някои специалисти предлагат носни капки, но те имат само кратковременен ефект. Единствено квалифициран оториноларинголог може да ви препоръча оперативно лечение. Операцията се извършва вече задължително само под обща анестезия.

Третата сливица се оперира само, ако се наложи. Всички приказки от типа на това, че до 4-5 годишна възраст не се вадят сливици и други подобни, говори за некомпетентността на лицата, които ги дават.

При децата с оплаквания от трета сливица може да се забави умственото развитие, смятат учените. Често тези деца нямат апетит и имат проблеми със заспиването вечер. Затрудненото дишане причинява и други неразположения, а не рядко води до бронхит и ларингит.

Този често срещан проблем при децата се предава по наследство. Но има много други фактори, които оказват значение и могат да провокират трета сливица.

Подуването на лимфните възли на гърлото е съпроводено не рядко с повишена температура, проблеми с дишането, световъртеж, главоболие, обилни секрети, безсъние, липса на апетит и общо неразположение.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Божидара Стейси
Божидара Стейси
04.10.2013 00:28
когато бях на 6 години се наложи да ми извадят третата сливица.да,освен всички други симтоми нямах апетит и не растях.но по кьсно,на 10 сливицата порасна отново,рецидивира.тогавашните лекари казаха,че причината е в ранната вьзраст на отстраняването и.наложи се втора операциа.за една година станах по висока с 11см.от тогава никога,през целия си живот не сам боледувала дори от настинка.а какво е температура не ми е известно.така че не е толкова необходим орган.белодробни инфекции сащо сам нямала.
0
0