Болестни позиви за уриниране

уриниране
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Отделянето на приетите през деня течности е сред нормалните всекидневни дейности. Неприятно става, когато естествената физиологична нужда започне да доминира над всички останали и намирането на тоалетна се превърне в технически и психически проблем, който спъва нормалния ход на ежедневието.

Приемането на течности е жизненоважно. Тъй като всяка клетка в нашия организъм се нуждае от вода, за да може да функционира оптимално. Течността, която приемаме, се филтрира в бъбреците и през пикочните канали се влива в пикочния мехур.

Едва по-късно, когато в него се събере над половин литър урина, повечето хора изпитват нужда да посетят тоалетната за изпразването му. Ако се наблюдават по-чести или силни позиви за уриниране в други, неестествени ситуации, причината най-често е болестно състояние.

При спонтанни, неконтролируеми позиви за уриниране медиците говорят за пикочна инконтиненция, известна още с популярното име "слабост на пикочния мехур". От заболяването са засегнати по-често жени в климактерична възраст, но също при по-млади жените и мъже. Неконтролираното изпускане на урина не е рядкост.

Поради факта, че въпросите, свързани с пикочните проблеми, са притеснителни, повечето засегнати предпочитат да не обсъждат болезнената тема табу.

болки в стомаха

Възпаления на пикочния мехур са най-честите заболявания на пикочните пътища. След инфекцията на дихателните пътища, те се причисляват към вторите по честота бактериални възпаления и засягат предимно жени. Много над половината от всички жени са страдали поне веднъж в живота си от възпаление на пикочния мехур.

Причината за това се корени преди всичко в спецификата на женската анатомия, тъй като пикочните тръби на жената са значително по-къси от тези на мъжа. Това улеснява попадането на болестотворни причинители в пикочния мехур и предизвикването на инфекция с типичните симптоми: чести позиви и парене при отделяне на урина.

Важно за предотвратяването на пикочната инфекция от една страна е правилната интимна хигиена - особено след ходене по голяма нужда. Бърсането или измиването трябва да става винаги отпред назад, за да не се допусне самозаразяване от ануса.

Дали една инфекция на пикочните пътища се налага да бъде лекувана с антибиотик, трябва да реши лекарят за всеки отделен случай. При тежка нелекувана инфекция на пикочния мехур съществува опасност микробите да проникнат по тръбите на бъбреците и да предизвикат възпаление и там.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати