Жените по-често страдат от запек

Жените по-често страдат от запек

Запекът е състояние, което, въпреки че е често срещано, в известен смисъл е табу. Във Франция например всеки пети страда от него, а в световен мащаб почти всеки човек е изпитал поне веднъж неприятното усещане.

Запекът, познат още като констипацията, е състояние на храносмилателната система, при което изпражненията на човек или животно се втвърдяват и стават трудни за изхождане.

Това може да бъде много болезнено и в по-тежки случаи да доведе до фекално задръстване. Обстипацията е тежка форма на запек.

Причини за запека могат да бъдат начинът на хранене, видът поета храна, хормоналния баланс, неправилна стойка при дефекация, странично действие от лекарства, както и наследствени.

Лекува се с промяна в режима на хранене, с добавяне на баластни вещества към менюто, клизма, правилна поза на изхождане и в редки случаи хирургически.

Заболяването е на лице, когато червата се изпразват по-рядко от 3-4 пъти в седмицата. Някои хора са подложени на по-голям риск да развият запек. Това зависи от възрастта, от начина на живот, когато е по-уседнал.

По време на бременност заради хормоналните смущения много често се развива запек. Статистика сочи, че 80% от страдащите от запек са жени.

При лечение на запека трябва да се съобразяваме с наличните опасности от странични действия. Някои медикаменти, изписвани при констипация, могат да бъдат много опасни за червата.

Други лекарства имат бързо действие, но не могат да се приемат дълго време, защото могат много трайно да увредят стомаха. Те са причината за т.нар. болест на лаксативите, съпроводена с диария и с цялостно нарушение на храносмилането.

Най-безболезнения и най-лесен начин за облекчаване на изхождането е увеличаване приема на фибри в храната. Те съдържат елементи, които увеличават честотата на съкращаване на червата. Фибрите са регулатор на чревната перисталтика.

За абсолютно безопасна се смята употребата на фибри от индийски живовляк.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
123
123
23.02.2014 10:49
Ако имате такъв проблем, решението, колкото и невероятно да звучи, е сладко от рози. Става въпрос за временно решение обаче....
0
0

Свързани рецепти