ezine.bg»Статии»Здраве»Ракът на матката дебне младите жени

Ракът на матката дебне младите жени

Гинекология

Основен причинител на рака на шийката на матката е човешкият папилома вирус (HPV). Неговото присъствие в раковите тъкани е задължително. За да се превърне един доброкачествен патологичен процес в рак са необходими и други увреждащи фактори, наречени кофактори.

Един от тях е тютюнопушенето. Смята се, че намалява значително локалния имунитет и способността на клетките на имунната система директно да унищожават вирусите.

Друг фактор е ултравиолетова радиация. Тя уврежда генетичния материал на клетките, което води до развитие на рак.

Бременност също е фактор. Липсата на месечен цикъл е благоприятна. Дефицитът на фолиева киселина също оказва влияние. От значение е и имунната система. Когато я е отслабена, жените имат значително по-голям шанс да развият злокачествен процес.

Ракът на шайката на матката покосяха жените с ранно начало на сексуалния живот, жените, които често сменят половите партньори, боледуващите от полово предавани болести, жени с лоша интимна хигиена, жени с много раждания, жени, родили в много ранна възраст, жени, които използват орални контрацептивни средства

Вече съществува ваксина срещу четирите най-често срещани типа човешки папилома вирус – 6, 11, 16 и 18. Тя се прилага трикратно – на произволна дата, на втория месец след първата ваксинация и на шестия месец след поставяне на първата доза.

Ваксината предпазва от заразяване с HPV, който причинява рак на шийката на матката и генитални кондиломи.

Жените, които пият кафе и чай всеки ден, са изложени на по-малък риск от развитието на рак на матката. Едно от възможните обяснения за благоприятното действие на чая и кафето е кофеинът.

Изследователи са открили, че напитките без кофеин нямат подобен ефект. Зеленият чай е от изключителна полезност за нашето здраве.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ина
ина
11.08.2013 11:40
да , комбинацията обаче е малко трудна за изпълнение,поне що се отнася до сресът,ние живеем под стрес.А храната-та тя е само химия :)
5
0
борислава23
борислава23
24.07.2013 15:13
като жени смятам че трябва да се грижим за себе си.Редовни прегледи при гинеколог, правилно хранене и живот без стрес са отлична комбинация ,не смятате ли.аз държа на своето здраве.
3
0