Зехтинът намалява риска от рак на гърдата

Зехтинът намалява риска от рак на гърдата

Мононаситените мазнини, съдържащи се в зехтина, значително намаляват възможността от заболяване на рак на гърдата.

Всекидневният прием на 10 грама мононаситени мазнини понижава риска от коварното заболяване с 45 %. Освен това е установено още, че съдържанието на витамин Е в зехтина предпазва клетката от деформации, водещи до рак на гърдата.

Зехтинът намалява риска от рак на гърдата

Ценният витамин Е има редица други предимства. Недостатъчната консумация на зехтин и други продукти, съдържащи витамина, води до по-бързо стареене, тъй като организмът не се снабдява с важните мононаситени мазнини.

Ето защо маслото от маслини е едно от най-добрите подмладяващи средства. Освен това полезният продукт поддържа добрия тонус както на мускулатурата, така и на нервната система.

Зехтинът има и изразени противовъзпалителни свойства. Това е така благодарение на съединението олеокантал, което служи като протектор против възпаления.

Доказано е, че в населените места, където хората масово консумират маслиновото олио, заболявания като деменция и остеопороза са рядкост. Специалистите горещо препоръчват готвенето със зехтин и на страдащите от артрит и астма.

Зехтинът контролира и диабета. За болните или застрашените от диабет се препоръчва високовъглехидратна диета, съчетана със зехтин. Проучвания доказват, че този вариант в много по-полезен, отколкото контролиране на кръвната захар с диета, която изцяло се състои от храни с ниско съдържание на мазнини.

Маслиновото масло значително намалява нивата на триглицеридите. Както е известно високите нива на триглицериди са рискови, тъй като могат да предизвикат редица сърдечно-съдови заболявания.

Не на последно място този вид масло има изключително благоприятен ефект върху кожата. Употребата на козметики, в чийто състав влиза маслинения продукт, придава на кожата и косата красив естествен блясък. Съчетанието между външен и вътрешен прием на зехтин пази и от рак на кожата.

Специалистите по хранене са категорични, че включването на зехтина в ежедневното меню ще направи ястията ви по-вкусни, а живота ви – по-здравословен.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати