Сърцебиене издава болестите на щитовидната жлеза

Сърцебиене издава болестите на щитовидната жлеза

През последните години в цял свят онкозаболяванията на щитовидната жлеза са се удвоили. Според български ендокринолози причините за този бум са замърсяванията в околната среда – пестициди, нефтени продукти, пластмаси.

Малкият орган с формата на пеперуда, разположен в предната част на шията, произвежда жизнено важни за обмяната на веществата хормони и промените в структурата или функцията му дават отражение в много човешки системи.

Немотивирано наддаване на тегло, повишен холестерол,

депресивни състояния - зад тези оплаквания много често се крият именно проблеми с щитовидната жлеза.

Ако функцията й е повишена, това обикновено е съпроводено със сърцебиене, потене, нервно напрежение, безпричинно отслабване, нарушение в менструалния цикъл.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да затруднят забременяването и износването на плода. Понижената функция на жлезата (хипотиреоидизъм) води до отпадналост, забравяне, суха кожа.

Гушата е най-разпространото заболявания на щитовидната жлеза. То представлява увеличаване на органа, което се напипва или вижда. Когато стане по-значително, притиска съседни органи и причинява стягане в гърлото, затруднено дишане и преглъщане.

Гушата е най-често срещаният проблем в България и се дължи на йодния дефицит, характерен за региона. Тъй като през последните 20 години чрез влагането на йодирана сол в хранителната промишленост и животновъдството дефицитът е преодолян, сега гушавостта е намаляла рязко, но само сред младите хора.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Нешева
Нешева
01.12.2013 16:34
Не разбирам, защо продават йодираната сол в бели и дори прозрачни пликове. А тя трябва да бъде в черен плик, защото йодът се разрушава от светлината
14
0
алис
алис
04.10.2015 07:39
ами просто, защото само пише че е йодирана!
0
0
анонимен
анонимен
04.06.2013 17:37
Симптомите не са пълни и добре описани, заблуждават
14
1
николова
николова
25.05.2013 19:43
Не е пълна статията и не е издържана,като всички останали на здравна тема.Въпроса и нещата са подхвърлени без да се набляга на жизнено важни неща.Главна причина е и стресът в живота ни за оцеляване и липсата на адекватни грижи за човека в областта на здравеопазването.Всеки отбива номера...
29
1