ezine.bg»Статии»Здраве»Гъбички причиняват неприятната миризма

Гъбички причиняват неприятната миризма

Гъбички причиняват неприятната миризма

Проблемът с миришещите крака може да създаде доста неудобства, особено в топлото време. Въпреки, че потта обикновено няма никаква миризма, бактериите, които в хубавото време започват да се размножават по-бързо, пораждат смрад.

Как да се справим с тази ситуация? Много спрейове и пудри за крака замаскират миризмата, но на практика не решават проблема.

Дезодорантите против изпотяване, които използваме под мишниците, не са подходящи за нозете. Затова е по-добре все пак да изберем спрей за крака или пудра и да приемем допълнително няколко мерки. В случай обаче, че проблемът е по-сериозен, най-подходящото лечение може да бъде предписано само от лекар.

Гъбичките се развиват по-бързо върху занемарени крака. Сухата кожа е по-податлива на напукване, което също може да причини инфекция. Редовно нанасяйте овлажнител върху ходилата си, след като ги измиете, и носете чисти, сухи, хигроскопични памучни чорапи. И задължително подсушавайте пространството между пръстите си, за да премахнете влагата!

Противогъбичните лекарства от типа на клотримазол помагат за бързото лечение на краката. Но, ако след четири седмици лечение гъбичките още не са се изчезнали, трябва да отидете на лекар.

Ето още няколко съвета за това как да предпазите нозете си от лошата миризма:

- Сменяйте чорапите си поне веднъж дневно и дори по-често. Влажните и потни чорапи изострят миризмата на краката. Полезно е да се ходи бос, когато е възможно.

- Сменяйте обувките си всеки ден, за да им дадете време да се проветрят.

- Използвайте пудри или спрейове за крака против изпотяване.

- Редовно потапяйте краката си в хладка вода с чай. Или ги мийте с антибактериален сапун и много вода.

- Носете обувки, направени от дишащи материали.

- Правете си педикюра у дома, с добре почистени инструменти - за да се предпазите от гъбична инфекция.

- Редовното потапяне на краката във вода с оцет помага за изсушаването на потните жлези.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 8
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати