Меланомът е най-опасният рак

Меланомът е най-опасният рак

Вредните ултравиолетови лъчи предизвикват агресивни промени в горния слой на кожата и е възможно клетките да бъдат увредени. До такава степен, че да се получи мутация – раково образувание, като меланом.

Колкото по-навреме той бъде разпознат, толкова по-голяма е вероятността да се излекува. От това зависи и размера и дълбочината на инвазията.

Не си мислете, че сте защитени, ако не се печете на слънце- Меланоми могат да възникнат в областите, които не са били изложени на слънчева светлина, включително и стъпалата на краката, между пръстите на краката, дори под ноктите.

Ако забележите някои нови бенки или промени във формата, цвета или размера на съществуващите, или ако една бенка започва да кърви, трябва незабавно да отидете на дерматолог.

Ранната диагностика и бързото хирургичното отстраняване в повечето случаи може напълно да излекува пациента и след това да няма и помен от рак. Откриването в начален стадий е от съществено значение и има пряка връзка между дебелината на меланома и процентa на оцеляване.

Световните проучвания показват, че меланомът е вторият по честота рак при жените на възраст между 20 и 29 години и може да предизвика смърт.

Неофициалната статистика показва, че един на всеки 90 души у нас е в рисковата група за развитие на меланом. Почти 75% от всички смъртни случаи на рак на кожата са от меланом. Основен причинител на меланома са ултравиолетовите лъчи на слънцето и солариумите.

Погледнете всяка бенка дали е в неправилна форма. Всяка бенка, по-голям от шест милиметра или размера на гумичка на молив, трябва да бъдe изследвана.

Ако една бенка е плоска и започва да расте или ce издигa над нивото на кожата, трябва да се провери при дерматолог.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати