ezine.bg»Статии»Здраве»Зеленият чай облекчава цистита

Зеленият чай облекчава цистита

Зеленият чай облекчава цистита

Циститът е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния ме­хур. Циститът е доста разпространено заболяване сред жените.

За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, дефлорация, бременност, климакс и други.

Когато циститът е последица от друго заболяване (аденом на простатната жлеза, тумори и камъни в мехура), той се нарича вторичен.

Циститът се изявява с чести позиви за уриниране, болки при уриниране, наличие на кръв и бактерии в урината. Острият първичен цистит протича с рязко изразени признаци, но преминава за 5-7 дни, дори без лечение. Вторичният цистит протича с месеци, обикновено до отстраняване на основното заболяване.

Ако след лечението на цистит отново сте обезпокоени от някакви неприятни симптоми, на първо място трябва още веднъж да направите изследвания на кръвта и урината си, за да се убедите в отстраняването на острия възпалителен процес.

Ако медицинското изследване все още дава положителни резултати, можете да нормализирате състоянието на пикочните органи с помощта на сок от боровинки, които способстват и за стимулирането на имунитета.

Това става по следния начин: изцедете сока от 400 г боровинки и го поставете в хладилника. Останалата част залейте с 400 мл вода, добавете мед или захар и варете сместа в продължение на 30-40 минути. След това тя трябва да се прецеди, смесва се със сока и се изпива за 1 ден. Курсът на лечение продължава 4 седмици.

Изследванията на урината ще покажат какви соли преобладават в нея и в зависимост от това могат да се започнат някои диети. Ако уратите са в по-голямо количество, трябва да се ограничите от употребата на месо, колбаси, пържени ястия.

А ако е завишено количеството на оксалатити, трябва да се откажете от сладкото от малини, спанака, липовия чай, а зеленият чай трябва да пиете с мляко. Оксалатите се съдържат и в цвеклото и морковите, затова по време на лечението трябва да се въздържате и от употребата на тези продукти.

Употребата на зелен чай също може да засили ефекта на лечението и да ускори процеса на оздравяването. Този чай притежава диуретични свойства, също както и полският хвощ, който бързо отстранява неприятните болки в областта на корема и пикочните органи.

Профилактиката на цистита се състои в поддържане на висока лична хигиена, предпазване от простуда, отстраняване на запека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати