Здравните рискове на морето

Здравните рискове на морето

Често дните за отмора на морето се превръщат в истински кошмар.

Хранителното отравяне е най-честата причина за провала на лятната почивка. Топлото време, неправилното складиране на продуктите в заведенията и мръсната вода са едни от основните причини за повръщане и разстройство.

Първо и основно правило за да се предпазите е да внимавате от къде си купувате храна. След това е добре да я консумирате веднага след приготвянето й или пък да я съхранявате в хладилник.

Опасна е и храната, която сте приготвили за пикник, плаж или за из път, тъй като високите температури бързо я развалят. Месо, яйца, колбаси, млечни произведения не са препоръчителен вариант. По-добре е да акцентирате на зеленчуците, плодовете и хляб.

Симптомите на натравянето са гадене, болки в корема, повръщане, диария.

Топлинен удар също може да ви вгорчи почивката. От топлинен удар страдат предимно възрастни хора, лесно могат да пострадат деца, хора със заболявания, както и всички, които са изложени продължително време на високите температури на околната среда.

При топлинен удар организмът губи способността да регулира температурата си. Високата температура нарушава редица процеси в организма. Спре ли да отделя пот тялото, въпреки че е топло и температурата е висока – приемете го като сериозен сигнал.

Специалистите препоръчват в този случай да се потърси спешен медицински екип. До получаването на медицинската помощ пострадалият трябва да се приведе на хладно, да му се прилагат хладни компреси и пие вода на глътки.

Симптомите са световъртеж, замъгляване на погледа, прималяване, учестено дишане, ускорен пулс

Дехидратирането, което става особено опасно, обикновено настъпва в следствие на други състояния като хранително отравяне, диария, повръщане, обилно изпотяване, заболявания на бъбреците и др.

Ако изпитвате обаче силна жажда, значи че сте оставили организма си без достатъчно течности и той вече страда от известна степен на дехидратиране.

Симптомите са съсухрен вид, неясно бързо сбръчкване на кожата, заостряне на чертите, по-ниско тегло, с 5% от нормалното, ниско кръвно налягане, отделяне на малко количество урина.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати