Обилното изпотяване е симптом за висок холестерол

Обилното изпотяване е симптом за висок холестерол

Повечето хора дори не подозират, че страдат от висок холестерол преди да се подложат на профилактични изследвания. Причината е, че натрупването на мазнини по стените на съдовете не предизвиква каквито и да е оплаквания, поне в по-голямата част от случаите.

Въпреки това повишеното ниво на холестерол в кръвта увеличава в пъти риска от сърдечно-съдово заболяване. В резултат на това могат да се появят симптоми и оплаквания като потене, болка и умора.

Всичко това може да се избегне, ако навреме предприемем необходимите мерки да опазим кръвоносните си съдове чисти от атеросклеротични плаки.

Повишеното изпотяване, болките и умората трябва да алармират, че се случва нещо тревожно, дори и последните ни лабораторни изследвания да са били в норма.

Стойностите на холестерола в кръвта могат да се променят незабелязано за сравнително кратко време. Освен в зоната на гърдите, болковата симптоматика може да възникне в областта на долните или горните крайници, където също могат да се наблюдават атеросклеротични промени в резултат на високия холестерол.

Умората и потенето могат да означават, че сърцето не може да си осигури достатъчно кислород, за да функционира адекватно.

Наслагванията от холестерол по стените на кръвоносните съдове причиняват стесняване на артериите – процес, известен повече като атеросклероза.

Тя често е резултат от високото ниво на лошия LDL холестерол в кръвта. Постепенно атеросклерозата забавя кръвообръщението към сърцето, причинявайки недостиг на кислород в сърдечния мускул и развитие на сърдечно заболяване. При пълно запушване на артериите, които изхранват сърцето, се стига до инфаркт на миокарда.

Здравословното хранене и редовната физическа активност способстват за намаляване на теглото и нормализиране на нивото на холестерола. Препоръчва се всеки ден 30 до 60-минутна умерена физическа дейност - бързо ходене, плуване, колоездене или бягане.

Диетата за постигане на оптимално тегло и нормализиране на серумния холестерол трябва да включва консумацията на повече плодове и зеленчуци, ограничаване на приема на наситени мазнини и избягване на транс мазнините от хранителния режим.

Опасните храни са тлъсто месо, пилешко, яйца и млечни продукти. За предпочитане са крехките меса и филета, пилешкото без кожа и нискомаслените млечни продукти. Транс мазнините се съдържат в преработените и пържените храни. Освен че увеличават LDL холестерола, те намаляват нивото на добрия HDL холестерол в кръвта.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Руди
Руди
11.06.2015 11:50
Всички дават съвети, но без покритие и моите показатели са в норма, но като дойде тъщата ставам вир вода и не мога да го разбера защо.
3
0
Теодора
Теодора
22.09.2014 17:57
Обилното изпотяване е симптом на хиперхидроза,за която лечение няма.
3
3
Здравичка
Здравичка
19.07.2014 17:34
Потя се много и всички показатели са в норма.
4
2
Зоя
Зоя
27.03.2014 14:04
Обилното изпотяване може да е от проблеми с щитовидната жлеза и др.
3
2