Излишното тегло съсипва ставите

Излишното тегло съсипва ставите

Животът ни преминава в движение и опорно двигателният ни апарат (костите, мускулите, ставите, сухожилията) е постоянно натоварен. И за него трябва да полагаме грижи.

Най-често опорно-двигателният апарат страда от артроза, която представлява дегенеративно изменение на ставите. То идва, за да ни напомни, че ставите са започнали да се износват и да стареят.

Това в никакъв случай не е обвързано с възрастта ни, а от много други причини, като претоварване, нарушения в обменните процеси, смущения в имунната система, някои видове заболявания.

Наднорменото тегло също повишава чувствително риска от поява и развитие на артроза, най-вече за коленните и тазобедрените стави, тъй като те са тези, които поемат най-голямо натоварване.

Например при хора с наднормено тегло, поразяването на коленните стави е с четири пъти повече, отколкото на хората с нормално тегло.

Понякога може да става въпрос и за вторични артрози, като например посттравматични. Това се получава, когато някакво счупване предизвиква вътреставно счупване, а то от своя страна с времето води до износване на ставата.

Освен това и наследствената предразположеност също е от значение, както и всекидневните температурни колебания, които се получават при миене на чинии на ръка, пране на ръка и т.н.

Нежната половина на човечеството боледува много по-често от артроза, почти два пъти повече, от мъжката. Това се обяснява до известна степен с хормоналния фон и промените в него.

За да избегнем това заболяване трябва да балансираме внимателно моментите на натоварване и почивка.

Изключително полезна е физкултурата, включваща всякакви упражнения, но те трябва да са съобразени със състоянието на тялото, особено ако човека вече има проблеми с опорно-двигателния апарат.

Най-ефикасни за профилактика на артроза са каране на велотренажор и плуване, но е необходимо и те да се подбират много индивидуално.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати