ezine.bg»Статии»Здраве»Телевизорът докарва диабет

Телевизорът докарва диабет

Телевизорът докарва диабет

Хората, които стоят повече от няколко часа пред телевизора, имат по-голям шанс да развият диабет и сърдечносъдови заболявания, показва проучване на специалисти от няколко държави.

Плашещата статистика сочи, че всеки ден повечето европейци прекарват между 3.5 и 4 часа пред малкия екран, излагайки по този начин на опасност своето здраве.

Захарният диабет, често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.

Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта, което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Хората пред телевизора не само не спортуват, те са склонни да ядат некачествена храна в промишлени количества, обясняват учените.

Комбинацията от заседнал начин на живот, нездравословна диета и затлъстяване е предпоставка за развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Въпросното проучване не е първото по рода си, свързващо гледането на телевизия със здравословни проблеми. В доклад от 2007 г. е направено заключението, че времето, прекарано пред телевизора, повишава кръвното налягане при деца със затлъстяване.

Друго изследване пък заключва, че децата с наднормено тегло, които гледат реклами на храни, са склонни да консумират двойно повече калории от необходимото.

Новото проучване категорично доказва, че за всеки 2 часа прекарано време пред телевизора, рискът за развитие на диабет се покачва с цели 20%, сърдечносъдовият риск - с 15%, а рискът от настъпване на смърт - с 13%.

Базирайки се на тези резултати, изследователите изчислили, че ако 100 хиляди души намалят престоя си пред телевизора поне с два часа, ще бъдат предотвратени 176 нови случаи на диабет, 38 случаи на фатални сърдечносъдови заболявания и 104 случаи на преждевременна смърт.

За да бъдете по-отговорни спрямо собственото си здраве, експертите препоръчват да отделяте поне 30 минути за физическа активност всеки ден.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати