Децата и лекарствата

Децата и лекарствата

Никой не обича да взима лекарства. Децата и мъжете особено. Хапчетата и сиропите обаче са необходимо зло и се налага понякога с изкривена физиономия да преглътнем някоя и друга фармакологична гадост.

Следващите съвети можете да приложите както на децата си, така и на мъжете, които отказват да пият каквото и да е освен бира, дори от това да зависи живота им.

1. Винаги спазвайте предписанието на лекаря за начина, по който се взимат лекарствата. Не прилагайте собствените си виждания за дозировката. Давайте лекарствата дотогава, докато ви е казал лекарят, а не докато симптомите не изчезнат.

2. Внимателно четете листовките на лекарствата. Това не е просто модно изречение в края на рекламите на препаратите, а необходимост, най-вече в случаите на алергии или предозиране.

3. Не режете и не мачкайте хапчетата, освен ако не е изрично написано. Всички знаем трика със смесването на лекарството с храна, но той не е много препоръчителен.

Стомашните сокове и съставките на някои от храните могат да намалят действието на хапчето. Освен това вкусът на стрито хапче е в пъти по-неприятен от цялото такова, защото горния слой на лекарствата прикрива именно горчивината на лечебните съставки.

Децата и лекарствата

4. Ако предписаното от педиатъра лекарство е горчиво, можете да улесните малкото същество като му дадете малко течен шоколад преди това. Мазнината и сладкото ще покрият вкусовите рецептори и онова гадното ще мине по-лесно. Дъвка или ментов бонбон впоследствие също оправят нещата. Това работи и за мъжете, проверено е.

5. В случай, че детето повърне до половин час след приемане на лекарството, трябва да се обадите на лекуващия лекар, за да разберете дали не трябва да дадете още едно хапче. Никога не взимайте това решение сами.

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати