ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Кои са първите признаци на анемия?

Кои са първите признаци на анемия?

Анемия

Анемията може да се счете за една от коварните и опасни болести. Това е така най-вече защото първоначалните ѝ симптоми са трудно доловими, на тях не им се отдава особено значение, което води до късно диагностициране и усложнения.

Ето защо е важно да сте запознати с първоначалните симптоми на анемията. Разбира се, предоставената информация не гарантира изчерпателност, тъй като болестта може да протече различно при всеки. Необходимо е да се направи още и уговорката, че наличието на тези признаци не е задължителен сигнал за това, че имате такова заболяване.

И така, бъдете внимателни, ако забележите, че сте по-бледи и изморени от обикновено. Симптом на анемия е и когато вследствие на физическо натоварване чувствате недостиг на кислород или ускорено сърцебиене.

В общи линии риск има, когато в продължителен период от време изпитвате усещането, че постоянно не ви достигат сили. Изтръпване на крайниците, диария и намален апетит също са допълнение към началните симптоми на анемия.

В рисковата група на предразположените към анемия са и жените, които преминават през периода на адаптиране към менопауза.

Тест за Анемия

В подобни ситуации консултацията с лекар е повече от задължителна. Несериозното и пренебрежително отношение към симптомите в никакъв случай няма да ви помогне.

Добрата новина е, че състоянията ви могат значително да се подобрят, вследствие на променен начин на живот и подобрени хранителни навици и разбира се след прием на определени медикаменти.

Анемията е най-често срещаното заболяване на кръвта. В много редки случаи тя може да се счита за наследствена.

Намаляването на нивото на хемоглобина и на броя на червените кръвни телца водят до анемия.

Хемоглобинът всъщност представлява специфично белтъчно съединение, намиращо се в червените кръвни телца. То доставя кислород на белите дробове, като и до всички тъкани на тялото.

Ето защо ниският хемоглобин е категоричен признак на липса на достатъчно кислород в тялото ви, вследствие на което се получават и гореспоменатите симптоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати