ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Опасности през лятото

Опасности през лятото

Жана Г.Жана Г.
Новак
554243
Кърлеж
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Ако прекарвате много време в тревисти и гористи местности, внимавайте за кърлежи. Те пренасят бактерията, която причинява лаймска болест и могат да я предадат на хората.

Редовно проверявайте тялото си за кърлежи и ухапвания от кърлежи – те приличат на център на мишена, и потърсете медицинска помощ незабавно, ако откриете кърлеж или ухапване от кърлеж, както и ако изпитвате симптоми, подобни на тези при грип.

Ако ви поставят диагноза лаймска болест и веднага се приложи лечение с антибиотици, можете напълно да се възстановите. Ако обаче не се лекувате по-дълго време, болестта може да стане хронична.

Ухапванията от насекоми са неделима част от лятото и обикновено не са причина за сериозни притеснения. Те обаче са дразнещи и могат да бъдат опасни, така че би трябвало да се опитвате да ги избягвате колкото се може повече.

Използвайте препарат за отблъскване на насекоми, особено привечер, когато е най-вероятно да ви нападнат комарите. Избягвайте места, където има застояла вода или празни басейнчета за птици.

Когато получите ухапване, опитайте се да не го чешате, понеже това може да доведе до кожна инфекция.

Пиене на вода

За повечето хора пчелните ужилвания са безопасни, макар и болезнени. За тези, които обаче са алергични, ужилването е опасно за живота.

Ужилванията от оси също са много болезнени и за разлика от пчелите те могат да жилят по повече от веднъж. За да избегнете ужилване, не използвайте силни парфюми, не носете дрехи в ярки цветове и не стойте навън със сладки храни и напитки в ръце. Тези неща привличат пчелите.

Топлинният удар, още известен като слънчев удар, представлява противоположност на хипотермията. Вместо тялото ви да е прекалено студено, то става твърде топло.

Симптомите включват гореща на допир кожа, обезводняване и затруднено дишане. Избягвайте тежките тренировки в топло и влажно време и консумирайте много вода и спортни напитки.

Топлинният удар е спешен случай, който може има фатален край, така че ако вие или някой близо до вас започне да проявява симптоми, незабавно се обадете на бърза помощ.

Счупванията са характерни за лятото. Когато развивате активна дейност навън, има голяма вероятност да паднете зле и да си счупите нещо.

Единственият начин да предотвратите подобни инциденти е да бъдете внимателни. Носете налакътници и наколенки, когато карате колело или ролкови кънки и се опитвайте да комсумирате алкохол с мярка.

За да функционира нормално, тялото има нужда от течности и минерали, а когато се потим обилно, те бързо се изчерпват. Носете голяма бутилка с вода навсякъде със себе си и редовно отпивайте от нея.

Ако започнете да чувствате слабост, замайване, гадене или схващане, вземете си спортна напитка, за да възстановите бързо изхабените електролити.

Ако освен някой от тези симптоми се прояви какъвто и да било знак за объркано мислене, трябва веднага да потърсите лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати