ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Хапчетата антибебе са полезни за жените

Хапчетата антибебе са полезни за жените

Хапчетата антибебе са полезни за жените
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Женските контрацептиви в днешно време са нещо, без което трудно можем да си представим света. Дамите са категорични, че методите за предпазване от забременяване са по-велико откритие дори от мобилните телефони.

Няма съвременна жена, която да не иска да контролира само детеродните си функции и да решава без натиск кога да стане майка.

Въпреки това много дами се страхуват от контрацепцията, заради редица наложени през годините митове.

Малка доза истина има в твърдението, че контрацептивите оказват влияние на теглото. Незначителна предпоставка за това е, че естрогените, върху които се основават част от противозачатъчните продукти, играят роля при задържането на течности в организма, а оттам водят и до покачване на теглото.

Колкото по-големи са дозите естроген в препарата, толкова по-осезаем е този ефект. Но е факт също и че в модерните хапчета, дозите са минимални, а рискът от покачване на теглото е толкова несъществен в сравнение с ползите от употреба на медикамента, че не си струва да ни плаши.

Последните тестове дори сочат обратната тенденция. Хапчетата регулират хормоните у жената и тя губи тегло, ако е имала излишни килограми.

Разпространен сред пациентите мит е, че комбинираните контрацептиви водят до безплодие. Това не само, че не е вярно, но изследванията сочат, че при жените, които са използвали орални контрацептиви, в пъти по-рядко се наблюдава безплодие в сравнение с жени на същата възраст, които са раждали или са правили аборт, но не са приемали противозачатъчни.

Грешното схващане, че докато все още кърми, жената не може да забременее, стои в основата на много аборти. Около 4 седмици след раждането половата система на жената се завръща към нормалния си ритъм на функциониране, което предполага, че е необходимо да се прилагат методи за предпазване от нежелана бременност.

При много жени, които не водят редовен сексуален живот, на дневен ред е въпросът не е ли препоръчителен приемът на еднократни таблетки - след секс, вместо ежедневното предпазване.

Това е погрешно схващане по няколко причини. Една таблетка, приложима след секс, съдържа 6 пъти повече хормони, отколкото нормалната противозачатъчна таблетка.

Подобна доза е голямо сътресение за организма. Този метод за контрацепция не се препоръчва от специалистите, защото той е създаден само за спешни случаи, а редовното му приложение може да има опасни последствия за организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
дея
дея
06.04.2014 15:44
Това не е вярно. Дори нискоестрогенните препарати водят до усложнения като внезапна смърт от тромбоемболия. Никой не може да ме убеди, че е здравословно цял живот да употребявам хапчета, без да съм болна. Естествено, че таблетките разбъркват хормоните на жената, и това не е полезнощ нито естествено.
2
0
Мариана
Мариана
11.09.2013 13:31
Съгласна съм с написаното в статията. Приемам противозачатъчни таблетки от години, нямам оплаквания :))
0
0
Нали
Нали
04.09.2013 11:33
А защо не споменете за смъртните случаи от Дияне 35 и за жените,които са получили трайни увреждания?
1
0
Илияна Николова
Илияна Николова
01.08.2013 19:03
Изнесената информация най-вероятно е платена реклама на тези лекарства и е абсолютно невярна и подвеждаща,вредите от тези лекарства са огромни и то не само за организма на жената но и на бъдещите и деца дори и за техните поколения.Не сматам,че е морално да изнасяте невярна информация особено свързана със здравето и то на много хора.2
0
...
...
17.07.2013 21:45
И ти като гледам не си медицинско лице, че да говориш подобни глупости! Той и "салама" от магазина е много вреден, и "сиренето", и каквото още се сетиш..., ама ядеш, нали?!? Хапчетата наистина имат положителен ефект за нормалното развитие на яйцеклетките и подобряват репродуктивните способности при жените, след приемането им за определен период! Хората не са си го изсмукали от пръстите, сигурно са се консултирали от източници! 21ви век сме и произвеждат хапчетата достатъчно щадящи за организма, както и ВСИЧКИ други лекарства имат рискови ефекти, които обаче се случват примерно на 1 от 100000 жени и те са длъжни да ги обозначат, защото за разлика от България, хората в другите страни могат да ги съдят. Казвам ти го като човек, който ги ползва точно за това и предназначение, да имам нормално развиващи се яйцеклетки и възможност някой ден да имам дете заплодено по естествен път... позаинтересувай се, какво точно значи регулиране на цикъла и защо го правят!
1
0
мсм
мсм
09.07.2013 23:19
тъй като не сте медицински сайт и не се подписвате под подобен род статии, единственото което мога да кажа е - не си позволявайте да пишете по тема от която не разбирате. Ползите от противозачатъчните са, контролиран цикъл и предпазване от забременяване и до тук! Негативите са много. Да не говорим, че изтеглиха наскоро от пазара противозачатъчни които от години - едните над 10 години ги рекламираха лекарите като полезни, а тя каква стана...
1
0