Бялото вино и безалкохолните напитки – вредни за зъбите

Бялото вино и безалкохолните напитки – вредни за зъбите

Често изборът на бяло вино е предопределен не само от сезона, но и от факта, че червеното вино оцветява зъбите и устата.

Всъщност в дългосрочен план бялото вино причинява много повече проблеми, поради високата си киселинност.

Киселината има свойството на разрушава емайла. В резултат зъбите остават със своя по-тъмен слой, наречен дентин. Това прави зъбите жълтеникави и като цяло много по-уязвими към образуване на петна след приема на оцветена храна или напитки.

Разбира се бялото вино има много ползи за здравето на организма. И все пак, за да предпазите зъбите си, пийте вода или изплаквайте добре устата си след като сте били вино. За допълнителна протекция комбинирайте бялото вино със сирена, за да балансирате действието на винената киселина.

Безалкохолните напитки също са едни от разрушителите на плътността и добрия вид на зъбите. Прекаляването с газирани и подсладени напитки е един от най-опасните фактори за влошаването на зъбите. Не само изкуствените подсладители и захари са вредни за зъбите.

Киселините, влизащи в състава на напитките, също допринасят за формирането на дупки по зъбите.

Бялото вино и безалкохолните напитки – вредни за зъбите

Зъбите се рушат и от някои безобидни на пръв поглед навици. Смученето на палеца е може би най-разпространеното "занимание" сред децата. Това действие обаче има влияние върху правилното израстване на горните и долните предни зъби. Вследствие на това горните зъби се издават напред, а долните се „прибират“ навътре.

Престараването с миенето на зъбите също е ключов фактор за състоянието на плътността им. Обикновено се счита, че по-интензивното четкане прави зъбите по-бели. Това е само мит.

Когато прилагате повече сила в почистването на зъбите с четка или конец вие изтънявате емайла. Освен това вредите на венците и повишавате чувствителността на зъбите. Подбирайте меки четки за зъби и с леки кръгови движения почистете устната кухина.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари