ezine.bg»Статии»Здраве»От какво зависят здравите зъби?

От какво зависят здравите зъби?

От какво зависят здравите зъби?
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Кариесите са неприятни, нали. Те са причина за изпитване на болка, за разрушаване на зъба, за неприятен дъх, за проблеми с храносмилането и дори заболявания на гърлото, носа и ухото.

Вече сме писали, че е възможно, ако имате болни зъби, да предизвикате различни болести на организма си.

Кариесът е полиетиологично заболяване, като основната причина за развитието му се смята деминерализацията на твърдите тъкани на зъбите, която се развива вследствие действието на органичните киселини в устата.

Органичните киселини в устната кухина се образуват от жизнената дейност на микроорганизмите, намиращите се в нея. Естествената микрофлора на устната кухина е индивидуална за всеки. Зависи и се отразява на слюноотделянето, от там и на състоянието на организма.

Консумацията на въглехидрати стимулира отделянето на киселини от микроорганизмите, а те от своя страна разяждащ емайла на зъбите.

Както горещата, така и студената храна, влияе на здравината на зъбите. Този контраст при едно хранене е буквално пагубен за здравината им. Сокът на цитрусовите плодове също разрушава зъбния емайл, тъй като съдържа киселини.

Не само простите въглехидрати и киселите продукти имат неблагоприятно въздействие върху зъбите. Колкото и да ви е странно - водата също.

От значение е съдържанието на флуор в нея. Флуорът понижава деминерализацията на зъбите. Благоприятният му ефект обаче е наличен само до едно определено количество. По-високото му съдържание уврежда не само зъбите, но и костите. Признак, че се приема повече флуор от допустимото, е появата на петна по зъбите. А и емайлът губи блясъка си.

Ако питейната вода е богата на флуор, то препоръчително е да се избягва използването на пасти за зъби с флуор. По-добрият вариант е да се търси бутилирана изворна вода.

При наличието на един кариес в устата, много по-вероятно е да се развие кариес и на други, особено на срещуположните зъби. За здравината на зъбите играе и наследственият фактор. Съставът и качеството на зъбния емайл се предават генетично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати