ezine.bg»Статии»Здраве»Ментата гони умората

Ментата гони умората

Ментата гони умората

Когато затворите вратата зад гърба си и най-накрая се озовете вкъщи, ви се иска просто да седнете и да си поемете дъх, нали. А защо да не е ментов този дъх.

Не, не от ментовия ликьор, а от няколко капчици етерично масло от мента или пък чаша ментов чай? Доказано е много отдавна, някъде по времето когато Цезар е бил лудо влюбен в Клеопатра, а Пантеонът в Рим е бил пълен с жрици, че ментата успокоява съзнанието и намалява физическия дискомфорт.

Най-лесно е да си направите ментов чай. Ако го комбинирате с жълт кантарион, получавате прекрасен антидепресивен чай, който определено е нужен в дните с много малко слънце, които ни очакват от тук до март месец.

Прибавете и лъжичка мед, за да подсилите защитните сили на организма.

Пийте чая бавно, на големи глътки и се опитайте през този момент от вечерта да не правите нищо друго – само вие и чаят.

Можете да си направите дори ваша собствена чаена церемония. С няколко възглавнички на пода, с лека музика и свещи. След десетина минути ще сте съвършено нов човек.

Другият вариант е да си вземете от специалните поставчици за етерични масла, с малките чаени свещички отдолу и да капнете в чинийката няколко капчици ментово масло.

Можете да оставите свещичката до компютъра, ако все пак не можете да се отделите от работата си. Изпаренията ще ви отпуснат и ще върнат усмивката на лицето ви.

Инхалации с ментово масло облекчават запушения нос и кашлицата.

Ако си направите парна баня с мента, ще имате двоен ефект – разкрасяващ, заради успокояващото въздействие на ментата върху кожата, и оздравяващ – заради отпушването на носа и отварянето на бронхите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати