ezine.bg»Статии»Здраве»Първа помощ при топлинен удар

Първа помощ при топлинен удар

Първа помощ при топлинен удар

Предразположеността на всеки човек към прегряване зависи от общото му здравословно състояние. Най-лесно податливи на това състояние са децата и възрастните хора, както и страдащите от хронични сърдечно-съдови, белодробни и бъбречни заболявания.

Топлинният удар е най-тежка форма на прегряване на тялото, водеща до увеличаване на телесната температура и съпроводена от различни физиологични и неврологични симптоми.

Терминът често се използва неправилно при форми на прегряване, които са по-леки, но всъщност той е животозастрашаващо състояние, което може да се окаже фатално, ако не бъде правилно и навреме лекувано.

Човешкото тяло в нормално състояние генерира топлина, която е резултат от метаболизма. Организмът е способен да се освобождава от излишната топлина – през кожата и чрез процеса на изпотяване.

Ако обаче са налице анормални фактори като много висока температура, влажност и продължително излагане на силно слънце, тялото не успява да се справи с натрупващата се топлина чрез естествените си защитни механизми.

Друга причина може да бъде липсата на достатъчно влага в клетките. Дехидратирането води до неспособност на тялото да се изпотява с нужната скорост, което причинява рязко повишаване на температурата.

Различните хора могат да проявят различни симптоми на прегряването. Най-често срещаните са висока температура, зачервяване на кожата и липса на изпотяване, затруднено дишане, ускорен пулс. При по-тежки случаи се стига до халюцинации, припадъци и кома.

При състояние на прегряване или топлинен удар навременното вземане на мерки е от изключително значение, защото така могат да се избегнат трайни увреждания на някои органи.

На първо място пострадалият трябва да бъде охладен. За тази цел го поставете на сенчесто, прохладно и проветриво място. Махнете дрехите и се опитайте да го охда и поставите лед под мишниците, на челото и слабините. В ниладите незабавно, като го напръскате или обтриете с хладна вокакъв случай не охлаждайте главата.

Следете температурата и незабавно потърсете бърза помощ. Дори тя да не пристигне веднага, специалистите могат да ви дадат указания какво да направите междувременно в зависимост от състоянието на пострадалия.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати