ezine.bg»Статии»Здраве»Затлъстяването води до рак на гърдата

Затлъстяването води до рак на гърдата

Затлъстяването води до рак на гърдата
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
90.00 лв.
Виж ››

Голямото наднормено тегло е по-застрашаващ фактор за възникването на рак на гърдата, отколкото тютюнопушенето и алкохола.

Най-често туморът на гърдата поразява жените след менопаузата. В половината от случаите той се появява във възрастовата група между 50 и 70-годишните. През последните 30 години във Великобритания, например, значително се e увеличил броят на диагностицираните случаи и в наши дни годишната им цифра възлиза на 47 хиляди.

Но в наблюдавания период също рязко са нараснали и нивата на затлъстяване на населението. Всяка пета жена на Острова вече е с наднормено тегло, способно сериозно да застраши здравето й.

Естрогенът и тестостеронът "отключват" раковите тумори при 6300 жени след менопаузата. Изследователи от Университета в Оксфорд искали да установят как концентрацията на тези хормони се влияе от здравните фактори, които водят до рак на гърдата. Специалистите установили, че затлъстелите жени имат с 50 на сто по-високи нива на естроген, отколкото дамите с нормално тегло.

Експертите считат, че мастните тъкани секретират естроген и още един хормон - инсулин, който на свой ред предизвиква отделянето на тестостерон.

При консумирането на една голяма чаша вино на ден, се увеличава с 18 на сто производството на някои "отключващи" туморите хормони. Но алкохолът нямал съществено отражение върху нивата на естроген.

Тютюнопушенето също отдавна е считано за рисков раков фактор. Учените обаче са категорични, че то се оказва значително по-безопасно, отколкото затлъстяването.

Пушенето на над 15 цигари на ден стимулира производството на някои "опасни" хормони, но увеличението им е незначително. Ракът на гърдата се влияе и от много други фактори, като наследство, възраст при настъпване на менопаузата, раждането или не на деца и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Адига
Адига
15.07.2013 23:16
Не е точна статията.Аз съм много слаба,спортувам,храня се здравословно..и въпреки това се разболях.Гаранции няма.Не се водете от тези статистики
0
0