Артритът води до кожни екземи

Артритът води до кожни екземи

Хроничният артрит може да предизвика поява на алергична екзема, предупреждават фармацевти. Специалистите от Холандия са направили тестове, според които нарастващият брой на кожни оплаквания се дължи на употребата на хапчета за ставите.

Именно медикаментите са причината доста от пациентите с хроничен артрит да страдат и от екземи. Техният произход доскоро бе неизвестен за медиците, но новите изследвания хвърлят светлина върху проблема.

Алергичната екзема първо трябва да бъде точно диагностицирана. Тъй като по начало причините за екземите са различни, съответно и лечението е различно.

Алергичните екземи често са предизвикани от разстроеното съотношение на микробите в червата. Това е възможно при хроничен колит. В дебелото черво се развиват микроби, които отделят алергизиращи вещества. Промяна на баланса в микробите може да се дължи на продължителното вземане на някои лекарства.

Екземата или т. нар. дерматит е възпалителна асептична реакция на кожата. Дели се на няколко вида.

- Екзогенните екземи възникват у предразположени хора при контакт с някои алергени: вредни вещества от физическо, химическо и биологично естество. Сред дразнещите вредни вещества са перилните препарати, смазочните масла, органичните разтворители, калиевият бихромат в цимента, разтворителите на лакове за нокти, гримът, моливите, спиралите и др.

- Ендогенни екземи - техните причинители не са напълно изяснени. Счита се, че те са генетично обусловени. Този вид екзема се провокира много често от неврогенни фактори - при стресови ситуации, психични изживявания, силна умора и т. н.

- Себорейни екземи - развиват се в т. нар. себорейни области, тоест богати на мастни жлези, под влиянието на хормонални въздействия, невровегетативни смущения, стомашно-чревни смущения вследствие на хранителни грешки и др. При нея кожата става мазна и се покрива с жълти люспи. В косата се наблюдава саборея.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати